https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Spektakularna proslava 20 godina SDA Sandžaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Spektakularna proslava 20 godina SDA Sandžaka

Spektakularna proslava 20 godina SDA Sandžaka

Spektakularna proslava 20 godina SDA Sandžaka

Pred prepunom Halom sportova u Novom Pazaru, 29. Jula 2010. godine obilježena je dvadeseta godišnjica Stranke demokratske akcije Sandžaka. Ovaj jubilej Stranka je proslavila bogatim kulturno umjetničkim programom, na kome su učešće uzeli hor sevdalinki, ilahija I kasida "Isa Beg" iz Novog Pazara i solista Nihad Huković. 

Svečanost je otvorena pjesmom Nihada Hukovića posvećenoj Stranci demokratske akcije Sandžaka, "Jedna i jedina".

Pred brojim gostima i članovima organa i članovima i simpatizerima Strake na otvaranju svečanosti obratio se Generalni sekretar Stranke Fuad Baćićanin koji je izložio kraći referat o dvadesetgodišnjem radu Stranke demokratske akcije Sandžaka. 


Između ostalog, Baćićanin je rekao da je "Za dvadeset godina postojanja Stranka je zaokružila svoju identifikaciju i poprimila identitetet uspješne bošnjačke političke partije, koja sublimira nacionalne interese bošnjačke zajednice u Sandžaku i cijeloj Srbiji. Zasluge za ostvarivanje takve politike u Sandžaku i šire, pripadaju političkom vrhu i glavnim organima Stranke, prvenstveno njenom lideru Dr. Sulejmanu Ugljaninu, koji zaslužuje epitete istinskog borca i kreatora demokratskog puta za ostvarivanje nacionalnih i drugih prava Bošnjaka."


On je govorio i o tome da je "SDA Sandžaka je s posebnom pažnjom započela brigu o sandžačkoj omladini. Već u prvim godinama na školovanje u Tursku poslato je oko 1000 studenata. Istovremeno je slijedio poziv lidera dr. Sulejmana Ugljanina na bojkot i neodazivanje bošnjačke omladine na vojne pozive, čime je sačuvana muška omladina od pogibija i fizičkog uništenja. SDA Sandžaka je svojom mudrom politikom uspjela na ovim prostorima očuvati mir i stabilnost. I danas ova stranka predstavlja osnovu političke stabilnosti u Sandžaku, svojim konstruktivnim učešćem i umjećem ponašanja kako u gradovima u kojima je na vlasti tako i u onima u kojima je u opoziciji."


Osvrćući se na uticaj koji SDA Sandžaka ima u političkom društvu u Srbiji Baćićanin je istakao i sljedeće "Stranka demokratske akcije Sandžaka duže vrijeme održava svoju aktivnu spoljno-političku potporu državi Srbiji, nastojanjem da ona bude profilirana kroz aktivnu komunikaciju Republike Srbije prvenstveno sa Republikom Turskom kao i sa zemljama u regionu i šire. Rezultati takve aktivne saradnje su vidljivi, naročito nakon posjete premijera Republike Turske gospodina Redžepa Tajipa Erdoana, kao i zbog pojave interesa spomenutih država za investiranje u Sandžak i cijelu Srbiju." Kazao je Baćićanin, dodajući da je SDA Sandžaka svojim "mudrim i odmjerenim doziranjem svog učešća u strukturama vlasti, SDA Sandžaka je uspjela da Novom Pazaru povrati status grada i da u njemu otvori Državni univerzitet, osnov budućeg intelektualnog i sveukupnog napretka Sandžaka."


Nakon obraćanja sekretara, nastupio je hor "Isa Beg". 


Na ogromno oduševljanje prisutnih, svečanom skupu, se potom obratio Predsjednik Dr. Sulejman Ugljanin, čovjek koji je prije 20 godina, 29. Jula 1990. Godine, prvi politički organizovao Bošnjake I kao prvi Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka stao u zaštitu individualnih I kolektivnih prava Bošnjaka.



Predsjednik je najprije poselamio I pozdravio sve prisutne i čestitao svima 20 godina Stranke demokratske ackije Sandžaka, "okupili smo se da u jednoj, svečanoj, lijepoj atmosferi, obilježimo dvadeset godina Stranke demokratske akcije Sandžaka. Ovo je veliki jubilej, malo stranaka u ovoj zemlji slavi 20 godina, a ni jedna stranka ne može da se pohvali uspjesima kojima može da se pohvali Stranka demokratske akcije Sandžaka. Od osnivanja do danas, Stranka demokratske akcije Sandžaka, bila je I ostala parlamentarna stranka na svim nivoima u ovoj zemlji, I u bivšoj Jugoslaviji I u današnjoj zemlji u kojoj živimo, u Srbiji. 


SDA Sandžaka nastala je u vrijeme kada su Bošnjaci kao jedan mali narod, kulturan narod, dobar narod, ostao prepušten sam sebi, Osnivanjem SDA Sandžaka, Bošnjaci su I zvanično postal politički narod, I od samog početka ova stranka je bila I ostala zaštitnik, ljudskih, građanskih, nacionalnih, individualnih I kolektivnih prava Bošnjaka. "
Nekoliko puta prekidan ovacijama i aplauzima, predsjednik Dr. Sulejman Ugljanin je rekao da je Stranka demokratske akcije Sandžaka uvijek hrabro stojala u odbranu ljudskih prava i u onim najtežim vremenima I da je zahvaljujući Stranci demokratske akcije Sandžaka, koja je kao apsolutno dominantna politička partija u ovoj izrazitno sredini, kao učesnik vlasti na svim nivoima, uspjela da sačuva mir u ovoj izrazito multietničkoj sredini, u Sandžaku. Dobrom politikom SDA Sandžaka, ovaj region Sandžak je ostao oaza mira u svijetu bez sukoba I bez međunacionalne mržnje, pogotovo u onim teškim godinama ratova na prostoru bivše Jugoslavije. 


"Stranka demokratske akcije Sandžaka je poput iskusnog baštovana koji gaji cvijeće, nježno odgajila zdravu generaciju mladih koje vidite ovdje, koje i ja vidim pred sobom, odgajili smo ih i sačuvali od dvije najopasnije bolesti, odgojeni su bez mržnje I bez straha, oni ne boluju od tih bolesti, a mi smo ih napajali ljubavlju, oni znaju za ljubav, znaju da vole ljude I pred takvima je sretna budućnost, pred ovom našom omladinom je sretna budućnost", rekao je Dr. Sulejman Ugljanin, osvrnuvši se na trenutak i na početke od kojih je krenuo sa svojim prijateljima, kada je osnovao SDA Sandžaka. Predsjednik Dr. Ugljanin je pozvao sve svoje saradnike, sve članove Stranke I simpatizere da biraju odgovorne ljude, one koji su spremni da preuzimaju odgovornost, a sve funkcionere Stranke da snose odgovornost I da sprovode ideje, Stranku moraju da vode odgovorni ljudi. 


"Ja sam na proslavi 20 godina sretan zbog svega što smo do sad postigli, zahvalan sam svima vama koji ste nas podržavali, zahvalalan sam i svima onima koji su nas prijateljski kritikovali, a najzahvalniji sam, od ljudi, svojoj porodici, koja me je uvijek najjača podrška i koja mi pružala mi oslonac i ulivala mi novu nadu, a ako me pitate ko je moja porodica, to ste svi vi,a najprije ovi mladi ovdje, mi smo svi jedna porodica I još jednom neka vam je sretna dvadeseta godišnjica Stranke demokratske akcije Sandžaka." zaključio je svoj govor predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka, Dr. Sulejman Ugljanin. 


Na zatvaranju skupa, hor "Isa Beg" je izveo još jednu ilahiju, a nakon čega je u čast jubileja, Stranke demokatske akcije Sandžaka, priređen vatromet.

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP