https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 20 GODINA STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE SANDŽAKA - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

20 GODINA STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE SANDŽAKA

20 GODINA STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE SANDŽAKA

20 GODINA STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE SANDŽAKA

Danas je u Centrali Strake u Novom Pazaru, održana konferencija za novinare.
Tema konferencije bila je „dvadeset godina od osnivanja SDA Sandžaka".
Novinarima se u ime Stranke obratio Generalni sekretar, Fuad Baćićanin, a transkript njegovog obraćanja, prenosimo u cijelosti.

„29. jula 1990. godine na Gradskom stadionu u Novom Pazaru, pred preko 50.000 ljudi osnovana je Stranka demokratske akcije Sandžaka.


Danas 2010. godine SDA Sandžaka sa ponosom obilježava 20 godina uspješnog rada i postojanja.
SDA Sandžaka je i dalje vodeća bošnjačka stranka sa precizno razrađenim političkim programom i tako predstavlja ozbiljan i značajan politički subjekat koji dosljedno štiti sveukupne interese sandžačkih Bosnjaka. 


SDA Sandžaka je u proteklih dvadeset godina uradila mnogo. Uspjela je implementirati bošnjačku nacionalno-identitetsku simboliku, jezik, nacionalna znamenja, nacionalne blagdane, tradiciju, kulturu, istrajavajući na iznalaženju adekvatne interkulturalne komunikacije, neprekidno insistirajći na dijalogu i međusobnoj toleranciji kao nezamjenljivim modelom svog političkog djelovanja. 


SDA Sandžaka je na svim nivoima u vlasti. Od lokalnog do republičkog parlamenat i Vlade Republike Srbije. A Stranka demokratske akcije je parlamentarna stranka u svim republikama bivše Jugoslavije.


Stranka demokratske akcije Sandžaka od osnivanja održava dobre odnose sa Republikom Turskom, pa je, između ostalog, preko hiljadu mladih sa ovih prostora studiralo i svoje osnovne, magistarske i doktorske studije završilo u Turskoj. Ta saradnja je krunisana dolaskom premijera Republike Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, što je za našu Stranku bila najbolja proslava dvadesete godišnjice uspješnoga rada. Angažovanjem Predsjednika SDA Sandžaka Dr. Sulejmana Ugljanina, kroz pozicije u Vladi Republike Srbije i kroz njegovu funkciju Predsjednika Vladine komsije za saradnju sa Republikom Turskom, u Sandžak ali i čitavu Srbiju dolaze izuzetno velike i značajne investicije najprije u oblasti infrastrukture, zatim kulture, obrazovanja, zdravstva i slično. 


O uspjesima SDA Sandžaka ne bih govorio, ali je činjanica da pored toga što smo u godinama rata uspjeli na ovim prostorima očuvati mir i stabilnost i danas smo osnova političke stabilnosti u Sandžaku, svojim konstruktivnim učešćem i umjećem ponašanja kako u gradovima u kojima je SDA Sandžaka na vlasti tako i u onima u kojima je u opoziciji. 


Formulisanje i postepeno ostvarivanje postavljenih ciljeva, u dvadeset godina postojanja Stranke demokrtske akcije Sandžaka, garancija su postizanja pune nacionalne ravnopravnosti i jedinstva Bošnjaka što daje dodatni elan djelovanju na planu privrednog i ekonomskog razvoja Sandžaka. Spomenuti argumenti su glavna motivacija Stranci demokratske akcije Sandžaka da ostane na zacrtanom kursu zaštite i unaprjeđenja u ostvarivanja sveukupnih individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka.


Na proteklih dvadeset godina svoga rada, na čelu sa predsjednikom Dr. Sulejmanom Ugljaninom, SDA Sandžaka gleda sa ponosom.


Svim članovima i simpatizerima, i svim Bošnjacima čestitamo ovaj veliki Dan, dvadeset godina uspješnog rada Stranke demokratske akcija Sandžaka.


Proslava će, kao što već znate, biti organizovana u četvrtak 29. jula 2010. godine u Sportskoj hali u Novom Pazaru sa početkom u 20:00 sati."

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37