https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Očuvati jako, nezavisno i samostalno BNV - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Očuvati jako, nezavisno i samostalno BNV

Očuvati jako, nezavisno i samostalno BNV

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća dr Jasmina Curić rekla je da je zadatak ovog najvećeg političkog i predstavničkog tela Bošnjaka da brani i zastupa interese ovog naroda u Srbiji. Ona je za Infolid kazala da je Srbija u obavezi da prizna i rasvetli sve zločine nad Bošnjacima.

-Srbija najpre treba da prizna te zločine, da kazni odgovorne i da pre svega usvoji zakon o lustraciji kako bi se stvorili uslovi da zajedno gradimo spomen obeležja svim žrtvama državnog terora nad Bošnjacima u Sandžaku. To je sastavni deo našeg programa za koji se zalažemo, rekla je Curićeva koja je kandidatkinja liste „Bošnjačko jedinstvo“ na izborima za Bošnjački nacionalni savet koji se u Srbiji održavaju 13. novembra.

Dodala je da Bošnjaci ne smeju dozvoliti da se Bošnjačko nacionalno veće svede na nadležnosti koje su manje od onih koje su definisane Utavom Srbije i zakonima.

-Iz tog razloga posebno ističem da BNV u skladu sa zakonom i svojim Statutom samostalno zauzima stavove, pokreće inicijative i preduzima mere o svim pitanjima koja se tiču boljeg položaja, statusa i identiteta Bošnjaka, kao i prava koja su predviđena Ustavom Srbije. Naš program i ciljevi su zajednički za sve Bošnjake u ovoj zemlji i obavezuju nas na bošnjačko jedinstvo, rekla je ona i dodala da je cilj izgradnja Sandžaka u kojem će svi Bošnjaci u svim oblastima života biti ravnopravni i u kojem će policiju i vojsku doživljavati kao svoju.

-Gradićemo dobre odnose sa svim narodima sa kojima živimo ali ćemo istovremeno graditi dobre odnose unutar bošnjačkog korpusa. Izgradili smo BNV koje se bavi nacionalnom, a ne partijskom politikom, u kojem su dobrodošli svi koji mogu doprinete boljem životu Bošnjaka u ovoj zemlji. Sigurna sam da će na izborima Bošnjaci pokazati zrelost i da će bez obzira na svoje političke i koalicione interese sačuvati jako i nezavisno Veće i da će podržati našu listu, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje Infolida, da li smatra da će veći broj Bošnjaka ministara u novoj Vladi Srbije doprineti boljem položaju ovog naroda u zemlji, Curićeva je kazala da se BNV uvek borilo za snažno i delotvorno učešće Bošnjaka u svim državnim institucijama, od republičkog do lokalnog nivoa, ali pre svega u zapošljavanju u tim ustanovama.

-Što se tiče učešća Bošnjaka mandatom, svakako da i to podržavamo ali nama je prevashodno zadatak da se popravi nacionalna struktura u državnim institucijama. Mi smo skoro reagovali na diskriminaciju Bošnjaka prilikom zapošljavanja u policiji, u Vatrogasnoj službi. Tu je neravnomeran broj koji ne oslikava nacionalnu strukturu zapošljenih, tako da je u toj službi samo 10 odsto Bošnjaka u sredini u kojoj oni čine 80 odsto stanovništva. Dobrodošli su svi oni koji mogu da doprinose boljem životu Bošnjaka u našoj zajednici, ali se istovremeno borimo za jako i samostalno BNV koje će funkcionisati bez ikakvih političkih i koalicionih pritisaka i interesa, rekla je ona.

Izvor: INFOLID.RS

Foto: INFOLID.RS

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37