https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Tihić u Novom Pazaru - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Tihić u Novom Pazaru

Tihić u Novom Pazaru

Tihić u Novom Pazaru

Novi Pazar, 16.06.2010. godine

Državna delegacija Bosne i Hercegovine boravila je danas u Novom Pazaru u okviru svoje dvodnevne posjete Republici Srbiji.
Na čelu delegacije desetočlane delegacije bio je Sulejman Tihić, Predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH i Predsjednik Stranke demokratske akcije, a delegaciju su pored njega činili i zamjenik predsjednika stranke Asim Sarajlić, ministar bezbednosti BiH i potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, potpredsjednik SDA i RS Adil Osmanović, član Predsjedništva SDA i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo,premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, ministar obrazovanja kantona Sarajevo Safet Kešo, prorektor sarajevskog Univerziteta i predsjednik Asocijacije mladih, član Predsjedništva i portparol SDA Salmir Kaplan.
Visoka delegacija Bosne i Hercegovine zvanično je posjetila Stranku demokratske akcije Sandžaka i njeno rukovodstvo u prostorijama Centrale Stranke u Novom Pazaru.
Bosansku delegaciju ispred SDA Sandžaka primio je Predsjednik Dr. Sulejman Ugljanin sa svojim saradnicima, a nakon sastanka sa Predsjedništvom Stranke, Predsjednici Dr. Ugljanin i Tihić obratili su se Glavnom odboru Stranke.
Po završetku obraćanja Glavnom odboru, predsjednici Dr. Ugljanin i Tihić održali su zajedničku konferenciju za novinare.
U svom obraćanju medijima ministar u Vladi Republike Srbije i predsjednik SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin je podsetio da se na 20-togodišnjicu osnivanja SDA u Sarajevu ta stranka ponovo povezuje kroz telo za koordinaciju svih stranaka demokratske akcije sa prostora bivše Jugoslavije.
On je istakao i da je „ovo delegacija najvišeg ranga Bosne i Hercegovine koja je ikada posjetila Republiku Srbiju u odnosima izmjeđu Srbije i Bosne i Hercegovine" i dodao „SDA je parlamentarna stranka u svim bivšim jugoslovenskim republikama. To nam daje mogućnost da mi kao stranka budemo most povezivanja i obnavljanja veza, saradnje i uspostavljanja novih odnosa na osnovama povjerenja i sigurnosti, kao i svega što će omogućiti sveopšti napredak i ekonomski razvoj".
Dr. Sulejman Ugljanin je kasnije i dodijelio nagradu „Zlatnu plaketu" Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Sulejmanu Tihiću za "izuzetan doprinos procesu vraćanja povjerenja izmjedju država i naroda na Balkanu, saradnji Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i na podršci ostvarivanju nacionalnih prava sandzačkih Bošnjaka u Srbiji" i dodao „da je i Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, dobio istu takvu nagradu i iz istog tog razloga, i da sandžački Bošnjaci na ovaj praktičan način postaju most saradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije, naglasivši da Sulejman Tihić zaslužuje nagradu koju je dobio i da svaka riječ u obrazloženju ove nagrade stoji".
Predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH i Predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić, rekao je da se zalaže za prava bošnjačke zajednice u Srbiji, u skladu sa evropskim konvencijama.
"Naišli smo na razumevanje predsjednika Borisa Tadića, kao i cijele demokratske Srbije. Smatramo da je važno da pomognemo bošnjačkoj zajednici u oblasti obrazovanja i kulture", rekao je Tihić.

On je naglasio da je cilj delegacije na čijem je čelu uspostavljanje boljih odnosa dvije zemlje.
"Naš strateški interes je dobar i prijateljski odnos sa Srbijom, kao i Hrvatskom i Crnom Gorom. Ukoliko imamo dobre odnose sa Srbijom, lakše ćemo rješavati probleme u BIH", rekao je Tihić.
Nakon konferencije za novinare u Centrali Stranke, predsjednik SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin odveo je goste u šetnju Novim Pazarom, gdje su zajedno sa članovima Glavnog odbora SDA Sandžaka posjetili tvrđavu u Gradskom parku, šetnji se pridružio i veliki broj okupljnih građana koji su došli ispred Centrale SDA Sandžaka kako bi pozdravili visoku bosansku delegaciju. Dr Ugljanin i Tihić sa svojim saradnicima obišli su zatim i Univerzitet u Novom Pazaru, Bošnjačko nacionalno vijeće, gdje je Sulejmanu Tihiću i uručena „Zlatna plaketa" , a obišli su i Gradsku upravu Novog Pazara.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP