Učitavanje sajta

Vijesti

Za birački spisak bez fantomskih birača

Za birački spisak bez fantomskih birača

U vezi prijedloga Zakona o dopuni Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, narodni poslanik SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj govorio je danas na sjednici Skupštine Srbije.

Obraćanje narodnog poslanika SDA Sandžaka prenosimo u cjelosti:

"Uvažena predsjednice Skupštine, koleginice i kolege Narodni poslanici

Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku je privremeno rješenje za jedan dio utvrđenih nepravilnosti koje su pratile izbore 17. decembra 2023. godine.

Ovaj zakon, predstavlja dobar ali nedovoljan korak u vraćanju povjerenja građana u birački spisak  i izborni sistem uopšte.

Ovim prijedlogom zakona ne obrazuje se Komisija za kontrolu biračkog spiska, niti se ovim zakonom propisuje obaveza objavljivanja biračkog spiska, po  biračkim mjestima, u svim  jedinicama lokalne samouprave.

Pored tih neodstataka, ovim zakonom se donekle stvaraju uslovi da birački spisak, za izbore koji će biti održani 2. juna, u određenoj mjeri odgovara realnom stanju na terenu u odnosu na izbore održane 17. decembra 2023. godine.

Ovim zakonom se privremeno i jednokratno popravlja birački spisak koji je 17. decembra 2023. godine kompromitovan, tu tvrdnju posebno ističemo kada su u pitanju izbori provedeni u Novom Pazaru.

Postoji određena rezerva kada je u pitanju primjena ovog zakona u pogledu ostvarivanja uvida u birački spisak, kako bi se izvršila kontrola da li je rješenje predviđenom ovim zakonom sprovedeno na pravi način.

Jedan od modela kako tu rezervu je moguće otkloniti jeste da se ovim zakonom ovlaste ovlašćeni predstavnici izbornih lista, Republička, gradske i opštinske izbornih komisija ili njihovi članovi da vrše provjere u biračkom spisku.

Ovaj zakon, ukoliko bude usvojen, biće ključni dokaz  koji Ustavni sud treba da uzme kao argument za donošenje odluke da izbori u Novom Pazaru 17. decembra 2023. godine nisu bili zakoniti i da se hitno pristupi održavanju novih lokalnih izbora u Novom Pazaru ali i svim lokalnim samoupravama u kojima su izbori održani 17. decembra 2023. godine.

SDA Sandžaka izražava spremnost da pruži šansu ovom zakonu, uz sve rezerve i zamjerke, jer nam je namjera da doprinesemo da se oteti suverenitet vrati građanima. Posebno nam je stalo da lokalni izbori i birački spisak u sandžačkim opštinama Tutinu i Sjenici budu sprovedeni u demokratskom duhu, lišeni svih malverzacija i nepravilnosti, kao i da rezultati tih izbora na najbolji način oslikavaju političko raspoloženje. Uređen birački spisak bez fantomski birača poput slučaja u Novom Pazaru je osnovni preduslov toga.

Kada su u pitanju tačke dnevnog reda koje se odnose na izbor članova odbora Narodne skupštine, naglašavam da manjinske političke stranke SDA Sandžaka i Partija za demokratsko djelovanje jedine nisu zastupljene u odborima Narodne skupštine.

Smatramo da tu grešku treba ispraviti. Potrebno je svim političkim strankama a naročito svim političkim strankama manje brojnih naroda, bez obzira da li su vlast ili opozicija, omogućiti  jednaku dostupnost svih mehanizama za aktivan parlamentarni rad i djelovanje. Nama to u ovom trenutku nije omogućeno i to možemo slobodno tumačiti kao određeni vid diskriminacije.

Pored toga pozivam sve narodne poslanike da kada na redu dođe izjašnjavanje podrže inicijativu SDA Sandžaka i Partije za demokratsko djelovanje za dopunu Poslovnika Narodne skupštne kako bi se omogućilo da narodni poslanici političkih stranaka nacionalnih manjina mogu obrazovati poslanički klub  sa tri narodna poslanika."

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP