https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Bošnjaci Sandžaka traže mehanizam za opstanak - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Bošnjaci Sandžaka traže mehanizam za opstanak

Bošnjaci Sandžaka traže mehanizam za opstanak

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin je danas u Centrali Stranke održao redovnu Press konferenciju.

Predsednik Stranke dr. Sulejman Ugljanin izjavio je da je Sjenička konferencija iz 1917. godine jedan od najznačanijih datuma u bošnjačkoj historiji, te da i poslije 106 godina oni traže mehanizme koji će im garantovati opstanak.

On je podsetio na Sjeničku konferenciju koja je održana 13. i 14. avgusta i na kojoj je donijeta Rezolucija o rješavanju statusa Sandžaka i Bošnjaka.

Rezoluciju je usvojilo 11 gradonačelnika i 14 delegata iz srpskih i crnogorskih opština, a njome se tražilo da se Sandžak pripoji Bosni i Hercegovini jer joj “historijom i jezikom pripada i koji joj je oduzet na Berlinskom kongresu 1878. godine”.

U slučaju da taj zahtjev ne bude prihvaćen, tražena je autonomija Sandžaka.

“Oni su pobrojali četiri konkretna zahtjeva koji garantuju egzistenciju Bošnjaka. I danas Bošnjaci Sandžaka traže mehanizme koji garantuju opstanak u ovom velikosrpskom okruženju koje je nemilosrdno i koje je pokazalo patološki karakter u vrijeme raspada Jugoslavije”, poručio je dr. Ugljanin.

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin ponovio je stav da nije riješen status Bosne i status Sandžaka, kao ni status bošnjačkog naroda na Balkanu, te da su Ujedinjene nacije obavezne da zakažu završnu konferecenciju o rješavanju jugoslovenske krize.

„Dejtonska konferencija je zaustavila ratne operacije u Bosni i Hercegovini, ali nije riješila jugoslovensku krizu. Presudama Haškog tribunala pojavile su se mnoge činjenice koje nalažu sazivanje završne konferencije o bivšoj (SFR) Jugoslaviji. Sve te činjenice obavezuju Vijeće za implementaciju mira (PIK) i Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao i Ujedinjene nacije. Oni su dužni da zakažu konačnu konferenciju“, izjavio je dr. Ugljanin.

Govoreći o planovima SDA Sandžaka, predsjednik Stranke je rekao da stranačka tijela rade na izradi planova za brži ekonomski razvoj Sandžaka i regionalnu samoupravu u Republici Srbiji.

Na pitanje novinara da prokomentariše odluku Skupštine Opštine Sjenica da za počasnog građanina proglasi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednik Stranke Ugljanin je rekao da je to rušenje moralnih normi, svrstavanje na velikosrpsku stranu, protiv bošnjačkih nacionalnih interesa i korak unazad u borbi za ostvarivanje legitimnih prava Bošnjaka da budu ravnopravni građani.

 “Aleksandar Vučić kao predsjednik Srbije, nije obezbjedio:

  • djelotvorno učešće Bošnjaka u službama sa javnim ovlašćenjima, sudstvo, tužilaštvo, policija, školstvo, zdravstvo itd;
  • otvaranje republičkih službi u Sjenici koje građani Sjenice ostvaruju u šest susjednih opština i gradova ( Novi Pazar, Užice, Čačak, Ivanjica, Kraljevo, itd)
  • sistem zaštite od poplava u Sjenici, koje su stalna opasnost u ovoj opštini;
  • infrastrukturno opremanje – putne mreže do pašnjaka, itd;
  • elektroenergetske objekte za stočarska naselja;
  • vodosnabdijevanje stočarskih naselja;
  • uslove za rad Centra za razvoj poljoprivrede i sela;
  • zabranu održavanja vojnih vježbi na Pešterskoj visoravni (na Pašnjacima).

 

Ovo su svi projekti na kojima mi radimo, da je bar jedan od tih projekata predsjednik Srbije pomogao, pa bi se oni zamislili da li da mu kažu hvala, ali da mu daju titulu počasnog građanina, koji je rekao “ubiti 100 Bošnjaka za jednog Srbina” je fašizam. U skladu sa tim proglašenje Vučića, koji je bio inspirator zločina genocida nad Bošnjacima, u Sjenici u kojoj živi 82 odsto Bošnjaka, je sadizam, to nije više ni mazohizam, nad samim sobom. Velikosrpska vladajuća većina, u kojoj imaju i takozvane bošnjačke stranke pokazale su do koje mjere su neljudi spremni na poniženje da bi opstali na vlasti u Sjenici ili Novom Pazaru”, zaključio  je predsjednik Ugljanin.

 

Izvori: Radio sto plus / Agencija Anadolija/ SDA Sandžaka

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP