https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Pozitivni rezultati bošnjačkog jedinstva - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Pozitivni rezultati bošnjačkog jedinstva

Pozitivni rezultati bošnjačkog jedinstva

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas redovnu Press konferenciju na kojoj je govorio o dijalogu o normalizaciji odnosa Republike Srbije i Republike Kosovo, kao i o realizaciji sporazuma između SDA Sandžaka i SPP-a o zajedničkom djelovanju i saradnji.

Press konferenciju Predsjednika Stranke prenosimo u cjelosti:

"Predstavnici Republike Srbije i Republike Kosovo vode pregovore o normalizaciji odnosa uz posredstvo međunarodnih predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih američkih država.

Jedna od ključnih tema je pitanje statusa manjina odnosno nevećinskih zajednica. U skladu sa tim uputili smo zahtjev predstavnicima Republike Srbije, Republike Kosovo, Evropskoj uniji i SAD-u, da se u ovaj dijalog uključi i rješavanje statusa Bošnjaka i Albanaca i drugih manjina u Srbiji i na Kosovu.

Predlažemo da se u dijalogu usvoji jedinstven model za rješavanje statusa Albanaca i Bošnjaka u Srbiji, kao i Srba i Bošnjaka na Kosovu.

Ovaj konstruktivan prijedlog je naš doprinos što bržoj i trajnoj normalizaciji odnosa Republike Srbije i Republike Kosovo. Po međunarodnim standardima – Rezolucija 1985 Savjeta Evrope.

SDA Sandžaka, kao parlamentarna stranka koja legalno i legitimno zastupa interese bošnjačkog naroda u Srbiji, zahtjeva od predstavnika Republike Srbije i Republike Kosovo, princip simetrije i reciprociteta za sve manjine, kako ne bi favorizovali pripadnike svog naroda na štetu drugih.

Rezultati potpisanog međustranačkog sporazuma o zajedničkom djelovanju i saradnji između SDA Sandžaka i SPP-a.

Sporazumom su utvrđeni zajednički prioriteti i projekti od značaja za brži ekonomski razvoj Sandžaka i poboljšanja životnog standarda svih njegovih građana.

Prvi uspješno realizovan projekat koji daje pozitivne rezultate je konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća na programskom jedinstvu koje predstavlja kontiniutet političke ideje na kojoj je Vijeće osnovano u vrijeme raspada bivše SFRJ.

Najznačajniji pozitivan rezultat ovog sporazuma je ostvareno jedinstvo oko 70% bošnjačkog biračkog tijela. Programom i projektima ovog sporazuma usmerena je kompletna pozitivna energija bošnjačkog naroda u Srbiji na pitanjima od zajedničkog vitalnog interesa za Bošnjake.

Umjesto trošenja energije na partijske programe i uske stranačke interese koje je u osnovi podstiču podjele.

U tom smislu u toku je realizacija i drugih zajedničkih ciljeva i projekata utvrđena ovim sporazumom.

Sledeća faza koja predstoji jeste zajedničke aktivnosti na motivisanju ostalih bošnjačkih političkih opcija da se odreknu svojih usko stranačkih interesa koje podstiču na podjele i priključe se zaštiti bošnjačkih nacionalnih interesa koji obavezuju na jedinstvo."

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP