Učitavanje sajta

Vijesti

Novi Pazar: Odbornici SDA Sandžaka i SPP-a zatražili odgovornost gradske uprave i gradonačelnika ...

Novi Pazar: Odbornici SDA Sandžaka i SPP-a zatražili odgovornost gradske uprave i gradonačelnika (Video)

Odbornici opozicionih SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja zatražili su danas da gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac podnese izvještaj o tome šta je grad poduzeo na zaštiti života i imovine građana i kada je to učinio.

Zatraženo je prihvatanje odgovornosti zbog, kako je rečeno, gubitka ljudskih života i imovine u polavama, saobraćajnim i drugim nesrećama.

Odbornica SDA Sandžaka, Hanadi Hajdinović je rekla da je predsjednica Skupštine grada odbijanjem da sazove vanredne sjednice pokazala das u joj stranački interesi ispred opštih interesa građana.

“Šta su gradske službe učinile prije nego što su naši sugrađani stradali? Postavljamo pitanje zašto Grad Novi Pazar nema civilnu zaštitu. Odbornici i građani Novog Pazara zaslužuju i imaju pravo da čuju istinu. Svi oni koji nisu radili svoj posao treba da snose odgovornost. Prihvatanjem odgovornosti možemo vidjeti da ljudi imaju svijest o tome da greške ove vlasti direktno ugrožavaju živote i imovinu građana”, rekla je Hajdinović.

Ona je naglasila da u ovom slučaju postoji direktna odgovornost gradonačelnika i kolektivna vladajuće skupštinske većine.

“Tražimo da oni prihvate odgovornost za ono što se dogodilo 19. januara. Građani Novog Pazara ne smiju biti taoci ničije želje da po svaku cijenu ostane na vlasti. Nesposobnost, neodgovornost i nebriga gradske vlasti direktno ugrožava živote i imovinu naših građana, bilo da se radi o stradanju naših građana u požarima, stradanju naše djece na kolovozima, umiranju bolesnika na bolničkim hodnicima i stradanju građana u pokušaju da sami, prepušteni sebe, spase sebe i svoju imovinu u poplavama”, istakla je odbornica SDA Sandžaka.

Odbornik Stranke pravde i pomirenja (SPP), Edin Numanović je rekao da kao opoziciona stranka i predstavnici građana imaju odgovornost i zbog toga su tražili da se ova vitalna pitanja rješavaju na vanrednoj sjednici skupštine grada.

Predočio je da su dobili odgovor da će se ova pitanja rješavati na redovnoj sjednici gradskog parlamenta.

“To znači da vitalna pitanja građana svrstavamo u redovne komunalne probleme i biće vjerovatno i ova tačka među sedamdeset, koja je od iznimne važnosti za naše građane. Ne prihvatamo skandalozne izjave i napade na građane zbog ovoga što se desilo. Izjave da će se rušiti kuće naših građana su potpuno skandalozne. Izvinite, vi ste bili na vlasti u prethodnom periodu. Zašto ste dopustili da se te kuće nelegalno grade. Šta su radile inspekcije, šta su radile institucije ovog grada? Ne možemo sada na zatečeno stanje kritizirate svoje građane, a zapravo s time, izbjegavati sopstvenu odgovornost”, poručio je on.

Najavio je da će predstavnici SDA Sandžaka i SPP uputiti zajedničko pismo vrhu države, tražiti rješavanje ovih pitanja, a ukoliko ne budu dobili, tražiti i susret sa predsjednikom i premijerom države i u tom pismu tražiti potpis od svih odbornika, da se pridruže apelu jer se tiče svih građana.

Numanović je saopštio da je postojao izdvojen novac za korićenje rijeke Trnavice, ali da je gradska uprava propustila rok da podnese dokumentaciju.

“Dobili smo informaciju iz Srbijavoda da je postojao novac i izdvojena su sredstva iz evropskih fondova za korićenje rijeke Trnavice, ali pošto je ona Rijeka drugog reda spade u nadležnost lokalne samouprave. Oni su propustili rok da podnesu dokumentaciju. Rok je bio do nove godine i samim tim je propuštena prilika da se ukoriti Trnavica. To je bilo prije ovih dešavanja”, kazao je on.

Predsjednik Odborničkog kluba SDA Sandžaka, Ahmedin Škrijelj je istakao da je plan odbrane od poplava iz 2012. usvojen deset godina kasnije, a da takav plan za 2023. ne postoji.

“Čiji je to propust, ko je odgovoran za to? Grad ima svoje vlast, Štab za vanredne situacije u čijoj nadležnosti su ova pitanja. Mi h pitamo šta ste radili”, upitao je Škrijelj.

Na pitanje da li znaju koliko je novca izdvojena za zaštitu od poplava i da li je izdvoje iznos od 324 hiljade eura kao za također poplavljenu Pazarsku plažu, Škrijelj naglašava da su gradonačelnika, na sjednici koju su odbili, htjeli da zatraže i te informacije.

Ukazao je na značaj civilne zaštite koju je aktuelna skupštinska većina ukinula 2019. godine i upravljanje civilnom zaštitom prepustila Kruševcu.

“Na ta pitanja smo mislili da dobijemo odgovor kroz izvještaj gradonačelnika i da ga pitamo na sjednici skupštine grada. Pošto toga nema ja ću vas podsjetiti da je civilna zaštita jedan jako ozbiljan mehanizam za zaštitu građana i njihove imovine, između ostalog, i o dove vrste elementarnih nepogoda. Ova skupština je ukinula odluku o civilnoj zaštiti koja je jednoglasno usvojena 2019. godine i upravljanje civilnom zaštitiom prepustila Gradu Kruševcu, kroz neku, takozvanu regionalnu inicijativu. Šta sad mi da radimo. Ovdje postoji odgovornost i neko mora da plati cijenu za to”, poručio je dodavši, na pitanje da li će kod Ustavnog suda ili slično pokrenuti neke inicijative, “neće sjedeti skrštenih ruku i neće pustiti da ovo prođe tek ovako”.

Dvije odborničke grupe su ponovile zahtjev da gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac podnese ostavku.

 

Izvor: Behar TV

Foto: Infolid.rs

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP