Učitavanje sajta

Vijesti

Delegacija SDA Sandžaka učestvovala na kongresu Bošnjačke stranke Crne Gore

Delegacija SDA Sandžaka učestvovala na kongresu Bošnjačke stranke Crne Gore

Delegacija SDA Sandžaka učestvovala na kongresu Bošnjačke stranke Crne Gore

Na drugom kongresu Bošnjačke stranke, koji je jue održan u Podgorici, Rafet Husović ponovo je izabran za predsjednika stranke. Stranka je usvojila novi statut i program te oformila Glavni odbor koji broji 77 članova. Na kongresu je bilo polemike oko regionalizacije, Sandžaka, te o promjeni državnih simbola Crne Gore.

Drugi kongres Bošnjačke stranke okupio je predstavnike domaćih političkih partija, kao i političkih partija iz okruženja - Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Turske i Bugarske, a među njima su bili i predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin, generalni sekretar SDA Sandžaka Fuad Baćićanin i poslanik Bošnjačke liste za evropski Sandžak Esad Džudžević.
Dr. Sulejman Ugljanin je pozdravio skup i pozvao Bošnjake u Crnoj Gori da učestvuju u vlasti sa svojim punim identitetom i rekao da su sve stranke Bošnjaka parlamentarne u državama na Balkanu te kao takve predstavljaju vezivno tkivo tih država i naroda.
Kongres je bio prilika da se predsjednik Bošnjačke stranke Husović osvrne i na prijedlog stranke da se Crna Gora podijeli u tri regiona i da Sandžak bude posebna regija. On vjeruje da će se dogovoriti sa vladajućom koalicijom, iako za sada imaju oprečne stavove.

"I oni hoće regionalizaciju, ali na njihov način. Smatramo da ćemo se dogovoriti u vezi tog pitanja. Mi pod regionalizacijom podrazumijevamo ekonomsku regionalizaciju. Jednostavno, da pokušamo da na neki način doprinesemo i da tamo gdje Bošnjaci žive, uglavno na sjeveru da im se ekonomski standard poveća", rekao je Husović.
Husović je, takođe, rekao da Bošnjačka stranka insistira na promjeni državnih simbola Crne Gore. "Očekujemo da radimo na tome jer jednostavno ako hoćemo da se osjećamo dobro, da simboli budu prisutni u našim stanovima, kućama i tako dalje, ta vjerska obilježja treba ukloniti."

Na drugom kongresu Bošnjačke stranke izabran je novi Glavni odobor sa 77 članova, usvojen novi statut i program, čiji su autori Kemal Purišić i Suljo Mustafić.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP