Učitavanje sajta

Vijesti

BNV - ZAŠTITNIK BOŠNJAČKIH NACIONALNIH INTERESA

BNV - ZAŠTITNIK BOŠNJAČKIH NACIONALNIH INTERESA

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas redovnu Press konferenciju.

Predsjednik Ugljanin je na Press konferenciji govorio o načinu ostvarivanja građanskih, ekonomskih i nacionalnih prava bošnjačkog naroda u Srbiji i o zaštiti bošnjačkog nacionalnog interesa;

Press konferenciju predsjednika Stranke prenosimo u cjelosti:

"U vrijeme kada su u toku završne pripreme za izbor organa BNV, danas ćemo govoriti o:

 1. O načinu ostvarivanja građanskih, ekonomskih i nacionalnih prava bošnjačkog naroda u Srbiji;
 2. O zaštiti bošnjačkog nacionalnog interesa;
 • Sa aspekta bošnjačkih nacionalnih stranaka koje svoje djelovanje zasnivaju na zakonskim povoljnostima koje pripadaju bošnjačkom narodu u Srbiji.
 • I sa aspekta BNV-a najvišeg političkog i predstavničkog tijela bošnjačkog naroda u Srbiji, koje legalno i legitimno štiti bošnjački nacionalni interes. Kao državni organ bošnjačke manjinske samouprave.
 • Ovo je od posebne važnosti za Bošnjake u Sandžaku, zato što nijedna bošnjačka stranka već dvije decenije ne uspjeva samostalno da ostvari kvalifikovanu većinu od preko 50% podrške da bi imala potreban legitimitet.
 • Zato što u Srbiji ne postoji Vijeće naroda;
 • Zato što Bošnjaci nemaju zvanično matičnu državu koja bi se aktivno legitimisala da u bilateralnim odnosima sa Srbijom štiti bošnjački nacionalni interes;
 • Zato BNV mora biti u potpunosti posvećeno svrsi zbog kojeg je zakonodavac predvideo osnivanje Vijeća;

Bošnjačko nacionalno vijeće je jedini legalni i legitimni organ koji ima i pravo i obavezu da na svim domaćim i međunarodnim forumima traži zaštitu bošnjačkog nacionalnog interesa.

U tom smislu sve tri izborne liste za BNV moraju se usaglasiti sa programskim ciljevima BNV-a i na tome obezbjediti stabilnu programsku većinu, sa punim legitimitetom.

S tim u vezi, prošle sedmice, Vlada Republike Srbije usvojila je jednoglasno odluku o povratku srpske vojske i policije na Kosovu.

Po pitanju političkih i teritorijalnih sporova BNV-a, od svog osnivanja 1991 ima jasan stav:

BNV  je protiv upotrebe sile za postizanje političkih ciljeva i nametanje rješenja.

Imajući to u vidu postavlja se pitanje?

 • Pitanje je, po kojoj osnovi su predstavnici bošnjačkih stranaka SDP-a i SPP-a u svojstvu ministara u Vladi Srbije glasali za ratnu opciju za rješavanje sporova između Srbije i Kosova.
 • Da li su tako glasali u ime svojih partija ili u ime svojih predstavnika u BNV;
 • Ko je njih ovlastio da glasaju za ratnu opciju u rješavanju preostalih spornih pitanja Kosova i Srbije;
 • Kakve su obaveze bošnjačkog naroda u realizaciji te ratne varijante na Kosovu;

SDA Sandžaka traži da bošnjački ministri daju odgovore na ova pitanja u pisanoj formi i putem javne tribine.

Ovo je pravi trenutak da se postavi jasna razlika i distanca između partijske politike koju vode stranke ili koalicije i zaštite bošnjačkog nacionalnog interesa što je osnov bošnjačke nacionalne politike koja je u nadležnosti BNV.

 • U tom smislu svaki vijećnik u BNV ima obavezu da u prvi plan svog djelovanja stavi zaštitu bošnjačkih nacionalnih interesa;
 • Bošnjačke političke stranke mogu dati sebi za pravo da podrže nacionalne interese svojih koalicionih partnera u skladu sa koalicionim sporazumom ali nemaju pravo da umanjuju legitimna prava bošnjačkog naroda ili da BNV stave u službu velikosrpske nacionalne politike ili ideologije.

 U tom cilju pozivamo ministra Huseina Memića da podnese ostavku u BNV-u ili u Vladi Srbije kako ne bi ponovo bio doveden u neprijatnu situaciju, da kao ministar, zbog koalicionih obaveza u Beogradu, ponovo nanese štetu svom bošnjačkom narodu".

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP