Učitavanje sajta

Vijesti

Infolid: Ugljanin: Bošnjaci likvidirani iz procesa rešavanja Jugoslovenske krize

Infolid: Ugljanin: Bošnjaci likvidirani iz procesa rešavanja Jugoslovenske krize

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin rekao je da pozitivan politički ambijent u izbornom procesu, uz veliku izlaznost u odnosu na druge manjine, pokazuje visoku nacionalnu svijest i političku zrelost Bošnjaka Sandžaka. On je rekao da očekuje da će razgovori o konstituisanju BNV vrlo brzo dati rezultate.

-Mi smo odmah nakon objavljivanja rezultata svim listama uputili poziv da se što prije pokrenu razgovori i ponudili se da pomognemo, rekao je Ugljanin.

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, Ugljanin je rekao da SDA Sandžaka pozdravlja sporazum koji je uz posredovanje EU postignut u Briselu.

-Zahtjevamo od predsjednika Srbije, Vlade Srbije, predsjednika Vlade Kosova i EU da u daljem procesu razgovara o Kosovu uključe i predstavnike BNV i Bošnjake Kosova. Neprihvatljivo je dalje ignorisanje pitanja Bošnjačke mahale u sjevernom dijelu Mitrovice gdje sam rođen i odrastao i u skladu sa tim ne prihvatamo da se bilo kojoj opštini ili republici daje nacionalni predznak bilo kojeg naroda. Ignorisanje progonstva Bošnjaka iz Bošnjačke mahale predstavlja legalizaciju etničkog čišćenja i zločina nad Bošnjacima koje su izvršile srpske oružane snage tokom 98. i 99. godine. Svirepim zločinima su protjerali Bošnjake, popalili bošnjačke kuće, uključujući i moju porodičnu kuću u kojoj sam odrastao. Zato je neprihvatljiv naziv Zajednica srpskih opština, rekao je Ugljanin i dodao da korišćenje tog naziva predstavlja saučesništvo u zločinima koji su, kako je kazao, počinjeni na toj teritoriji na kojoj su nastale te srpske opštine.

Ugljanin je dodao da SDA Sandžaka od EU i Vlade Srbije zahtjeva neodložnu reviziju Akcionog plana za manjine, u vezi poglavlja 23 i 24 za pristupanje Srbije EU.

– Zašto? Zato što taj Akcioni plan u potpunosti ignoriše sve zločine nad Bošnjacima koji su izvršeni pod Miloševićevim režimom, a i posle toga u malo drugačijoj formi. Na kraju krajeva, Bošnjaci ne prihvataju da budu likvidirani iz političkog procesa rješenja Jugoslovenske krize. Bošnjaci su bili aktivni učesnici, Bošnjaci iz Sandžaka, i mirovne i međunarodne konferencije koja je neprekidno trajala četiri godine, od juna 1991. do Dejtonskog sporazuma. Iz nepoznatih razloga Bošnjaci su likvidirani iz svih pregovora o statusu i BIH i Sandžaka. Nije nam jasno šta je razlog. Prošla je tzv islamofobija, više nije moderna, prije toga je bio islamski fundamentalizam, i još druge izmišljotine, kazao je Ugljanin i dodao da će SDA Sandžaka, i kao stranka i kao dio BNV, pokrenuti intezivnu kampanju kod međunarodne zajednice, kod zemalja EU i Amerike, za uključenje Bošnjaka u sve ove procese.

-Ne prihvatamo da mirno kao publika posmatramo da se završi rješavanje statusa svih naroda, a da se naše pitanje rješava bez naše saglasnosti. Nije sve prošlo jer smo imali institucionalne prijetnje države, policije, koji su pjevali pjesme u novogodišnjoj proslavi, prijetili i Pazaru da će doživeti sudbinu Vukovara, i Sjenici da će biti druga Srebrenica. Vazdušni desant u akšamski vakat na Novi Pazar je pritisak i prijetnja jednom narodu od strane državnih organa, gomilanje vojske na Rogozni, šta to znači? Ovo je psihološki rat koji velikosrpska politika vodi prema Bošnjacima Sandžaka. Ostalo je još samo da se upotrebi oružje, rekao je Ugljanin i dodao da je članovima Predsjedništva BIH uputio čestitku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Kazao je da ga raduje to što je Komesar za proširenje EU juče iz Evropskog parlamenta izjavio da bi BIH u narednih mesec dana mogla da dobije status kandidata za ulazak u EU.

-Ova rečenica predstavlja ključ za rješenje jugoslovenske krize i za trajan mir na Balkanu, a veoma je značajna i za Bošnjake, rekao je Ugljanin.

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP