https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 PREDSTAVLJENA LISTA " BOŠNJAČKO JEDINSTVO" - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

PREDSTAVLJENA LISTA " BOŠNJAČKO JEDINSTVO"

PREDSTAVLJENA LISTA " BOŠNJAČKO JEDINSTVO"

Na skupu održanom u hotelu Vrbak u Novom Pazaru, lista “Bošnjačko jedinstvo” predstavila je svoj program i kandidate koji se nalaze na ovoj listi.

Kandidat za vijećnika i univerzitetski profesor dr. Sead Šemsović u obraćanju prisutnima je rekao da se BNV u svom kontinuitetu dužem od tri decenije uspješno izborilo sa nizom iskušenja i da je odgovorno predstavljalo Bošnjake Sandžaka.

“Pored ovih oblasti BNV je uspješno riješilo brojna identitetska pitanja Bošnjaka, kakva su Dan Bošnjaka, zastava, himna, što su tek temelji za buduća unaprjeđenja ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji .Od školske 2012/13. školske godine BNV uvodi celovito obrazovanje na bosanskom jeziku u prvom i petom razredu osnovne škole te prvom razredu srednje škole, da bi u naredne četiri godine – zaključno sa školskom 2015/16. kompletiralo obrazovanje u ova tri obrazovna nivoa i dodao da je ukupan broj učenika koji se školuju na bosanskom jeziku, na svim nivoima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, veći od 16 hiljada. – istakao je profesor Šemsović.

Aktuelni potpredsjednik BNV-a i prvi na listi, doktor filoloških nauka, Fuad Baćićanin je rekao da je BNV u aktuelnom sazivu kampanjom za popis stanovništva pokazalo da je historijska regija Sandžak kuća Bošnjaka.

“ Uradili smo mnogo teškim uslovima, sve smo to mi i sve je to naš život. Mi drugi, paralelni, život nemamo. Imamo ovaj jedan koji je život dostojanstvenog Bošnjaka. Rađamo se, živimo i umiremo kao Bošnjaci. Potomci smo starog evropskog bošnjačkog naroda i jasno naglašavamo da ćemo čuvati naš bošnjački nacionalni, islamski vjerski i sandžački regionalni identitet našeg naroda, rekao je Baćićanin i dodao da nosioci ideje za bošnjačko jedinstvo 31 jednu godinu hrabro, dostojanstveno i odgovorno zastupaju interese Bošnjaka” – istakao je dr. Baćićanin.

“ Znamo svoju historiju i šta nam je budućnost. Imamo jedinstven i zajednički cilj, rješavanje statusa Bošnjaka i Sandžaka, zaštita interesa i stepena prava i sloboda Bošnjaka, afirmacija bošnjačkog nacionalnog identiteta. Kandidati sa naše liste nemaju nikakve partijske pozicije i bave se isključivo nacionalnim pitanjima Bošnjaka” -  zaključio je Baćićanin.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća i kandidatkinja za vijećnika, dr. biotehničkih nauka, Jasmina Curić je na početku svog govora podsjetila da je Bošnjačko nacionalno vijeće osnovano 1991. godine  kada su Bošnjaci pripadali jednom nacionalnom pokretu i kada ih je vodila zajednička ideja.

“ Ta ideja nas je obavezala na bošnjačko jedinstvo i ona je interes svakog Bošnjaka. Nosioci smo ideje od 1991. i zato se naša lista zove “Bošnjačko jedinstvo.” Cilj je da BNV nastavi da brani interese bošnjačkog naroda ali i prava i interese svakog Bošnjaka pojedinačno. Uklonićemo sve prepreke koje nam stoje u nameri da izgradimo Sandžak u kojem će Bošnjaci biti ravnopravni, u kojem će Bošnjaci policiju i vojsku doživljavati kao svoju. Nećemo dozvoliti da se odluke o BNV donose u Beogradu “ – naglasila je predsjednica BNV-a.

“ Pitaju nas zašto se lista zove “Bošnjačko jedinstvo”, a mi im kažemo zato što je bošnjačko jedinstvo preduslov opstanka Bošnjaka u Sandžaku i zato što podijeljeni Bošnjaci služe drugima. Neki kasne tri decenije ali su dobrodošli i od nas će naučiti kako se iskreno i ponosno brane interesi Bošnjaka. Drugi kažu da hoće da oslobode BNV, a ja ih pitam od koga i za koga? Večeras stojim ponosno i uzdignuta čela jer sam tokom mandata radila pošteno i vrijedno. Mnogo je ostvarenih rezultata iza nas “ – zaključila je predsjednica Vijeća dr. Jasmina Curić

Prva bošnjačka institucija koja je zvanično podržala program, ciljeve i kandidate koji su na izbornoj listi “ Bošnjačko jedinstvo”, je Stranka demokratske akcije Sandžaka.

Predsjednik SDA Sandžaka i osnivač Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin je rekao da Bošnjačko nacionalno vijeće u skladu sa Ustavom i Zakonom o nacionalnim vijećima, ima pravo da samostalno, bez miješanja sa strane, zauzima stavove, pokreće inicijative i mjere po svim pitanjima koja su neposredno vezana za položaj, status, identitet i prava Bošnjaka.

“ Ovi kandidati, to vam garantujem jer ih dobro poznajem, neke od svog rođenja, mogu da vode ovu državu, i Srbiju, i Crnu Goru i mnoge druge. Čuli smo njihov program i ciljeve koji su zajednički za sve Bošnjake i podstiču na jedinstvo. Problemi i zahtjevi Bošnjaka su jedinstveni bez obzira na političku pripadnost, starosnu dob ili neko opredjeljenje. Političke stranke imaju svoje interese i programe i one podstiču na podjele i sukobe. Ovi ljudi, koji će u naredne četiri godine voditi BNV su ozbiljni, pošteni, obrazovani, stručni i moralni i oslobođeni su svih partijskih obaveza i svih koalicionih ucjena, materijalno stabilno obezbjeđeni i porodični ljudi. Oni su samostalni i nacionalno svjesni, kao i politički odgovorni, bez da im neko diktira iz Vlade ili koalicioni partneri vladajuće strukture koji su se kandidovali da otmu BNV i stave ga pod kontrolu. To ne može” rekao je osnivač BNV-a dr. Ugljanin.

“Kandidati na izbornoj listi “ Bošnjačko jedinstvo” su sposobni i politički zreli da nastave političku ideju na kojoj je BNV osnovano 1991. godine. Oni predstavljaju kontinuitet i zato je SDA, znajući njihov program i ciljeve, odlučila da ih podrži, uz obavezu da im se niko partijski ne miješa u rad” – zaključio je svoj govor predsjednik Ugljanin.

 

Izvor: Infolid.rs

 

Foto: Inflolid.rs

Foto: Infolid.rs

 

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP