Učitavanje sajta

Vijesti

Prihvatiti zahtjeve SDA Sandžaka

Prihvatiti zahtjeve SDA Sandžaka

U četvrtak 22. aprila u Beogradu u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava održan je okrugli sto u vezi političke zastupljenosti manjinskih naroda u predstavničkim institucijama na kome je predstavljen i nacrt preporuka za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Okruglom stolu u ime Stranke demokratske akcije Sandžaka prisustvovao je Ahmedin Škrijelj.

Predstavnik SDA Sandžaka je zatražio da se u konačnoj verziji preporuka, koje će biti dostavljene i predstavnicima Vlade Srbije i Evropske unije, uvrste i zahtjevi SDA Sandžaka, a naročito:

  • da Sandžak bude jedna izborna jedinica iz koje se bira najmanje 20 narodnih poslanika;
  • da se smanji broj potpisa potrebnih za podnošenje izborne liste za političke subjekte manjinskih naroda;
  • da se ukine obaveza plaćanja takse za ovjeru potpisa podrške izbornim listama;
  • da se poveća procenat sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje i smanji izborno jemstvo za političke subjekte manjinskih naroda;
  • da se propiše obaveza da kandidati za narodne poslanike na listi političkog subjekta manjinskog naroda moraju biti upisani u poseban manjinski birački spisak.

SDA Sandžaka ocjenjuje pozitivno nastojanja da se u predstojećem međustranačkom dijalogu u vezi izbora uvaže i potrebe manjinskih političkih stranaka.

SDA Sandžaka, poziva predstavnike evropskih institucija i Vlade Srbije da prihvate zahtjeva koje je SDA Sandžaka istakla, jer se ne može govoriti o slobodnim, demokratskim i fer izborima ukoliko se budu ignorisali interesi i potrebe bošnjačkog naroda i Sandžaka.  

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP