Učitavanje sajta

Vijesti

BAJRO GEGIĆ: INDUSTRIJSKI PARK U TUTINU I AUTOPUT PREKO PEŠTERI

BAJRO GEGIĆ: INDUSTRIJSKI PARK U TUTINU I AUTOPUT PREKO PEŠTERI

Bajro Gegić, član Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Sandžaka i predsjednik opštine Tutin u svojoj izjavi dnevnom listu "Politika" od 05.10.2009. godine, govori o značaju izgradnje Industrisjkog parka u Tutinu i autoputa preko Pešteri. Izjavu prenosimo u cjelosti:


"Ceo Pešter čeka autoput
  
Turci zainteresovani da ulažu u izgradnju autoputa preko Pešteri i rekonstrukciju postojećih puteva od Novog Pazara do Tutina i Sjenice.


Tutin - U Leskovi, tipičnom pešterskom selu u tutinskoj opštini, planirana je izgradnja slobodne carinske zone i indistrijskog parka s nešto više od 900 poslovnih jedinica, od kojih će svaka upošljavati najmanje po 10 radnika! Za opštinu koja je decenijama pri samom dnu na republičkoj lestvici razvijenosti i za selo sa stotinak kuća, odakle su putevi do radnog mesta vodili daleko, često u zemlje zapadne Evrope, najčešće u Nemačku, zvuči isuviše nestvarno. Ovde se ni na letnjim vašarima ne sakupi toliko ljudi. Ipak, predsednik opštine Tutin, veruje da je to moguće, čak i vrlo realno.

- Do Leskove je izgrađen asfaltni put, koji dalje preko Karajukića Bunara treba da spoji Tutin i Sjenicu. U Leskovi smo obezbedili 150 hektara placa, bilo je to opštinsko i zemljište mesne zajednice - objašnjava Gegić i navodi da je ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin već potpisao ugovor po kome turska agencija za medjunarodni razvoj (TIKA) obezbeđuje 1.650.000 eura za izradu projektne dokumentacije. Rok je kraj ove godine. Gegić još navodi da će autoput Beograd - Južni Jadran proći dva tri kilometra pored Leskove, te da će se pored te važne saobraćajnice grupisati i posao.

A Turski ministar spoljnih poslova Ahmed Davutoglu već je, boraveći letos u Novom Pazaru, najavio da su Turci zainteresovani za izgradnju autoputa preko Pešteri i rekonstrukciju postojećih puteva od Novog Pazara do Tutina i Sjenice. Kad sve to bude ozvaničeno i dolaskom Turskog predsednika Abdulaha Gula, koji, kako se najavljuje, s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, krajem oktobra, treba da se sretne u Novom Pazaru i obiđe Peštersku visoravan, biće to, veruje Gegić, i signal biznismenima iz Turske, od kojih su mnogi poreklom iz ovih krajeva, da ulažu u Tutin i Leskovu.

Predsednik opštine Tutin ne može precizno da nabroji čime će se sve baviti oni koji kupe neku od 900 „poslovnih jedinica". Veli da tu ima mogućnosti za sve delatnosti, od proizvodnje mesnih prerađevina i mesa, uz obaveznu napomenu o Pešteri kao bogom danom za zdravu hranu, ali i za uslužne delatnosti sve do metalske industrije. A planirano je da se u Leskovi izgradi i škola, dečiji vrtić, stambeni objekti i druga prateća infrastruktura.

- Biće tu posla ne samo za ljude iz Leskove nego i drugih sela, iz tutinske i sjeničke opštine i iz čitavog regiona. U dogledno vreme Leskova će imati desetak hiljada stanovnika i biće to novi centar Tutinske opštine - kaže Gegić.

On dodaje da su mnogi koji su odavno otišli za poslom u zemlje zapadne Evrope sada zainteresovani ili da u Leskovu ulože svoju ušteđevinu ili da svoj biznis, iz Nemačke na primer, presele ovde. Po rečima prvog čoveka Tutina, to bi značilo preokret i omogućilo bi da ova opština vrlo brzo napusti društvo nerazvijenih opština u Srbiji.

Hoće li Leskova, selo sa sada stotinak kuća, promeniti život gradu? U tutinskoj opštini svi to priželjkuju, neki uvereni da je to sasvim sigurno, drugi sumnjičavo vrte glavom i podsećaju na poslovičnu opreznost turskih biznismena i hladne pešterske zime.

Fehim Kurtović, upravnik pošte u Tutinu, u rodnim Đerekarima, selu nadomak Leskove, ima farmu sa 70 bikova. Veli da će autoput preko Pešteri i sve što se planira u Leskovi promeniti život u tom kraju. I njemu će biti lakše da proda meso, a možda farmu i proširi. Kurtović kaže da slično razmišljaju i svi članovi Udrženja farmera na Pešteri i navodi primere svojih kolega Rahima Alibašića u Suvom Dolu i Ćazima Alibašića u Karajukića Bunarima.

- Oni imaju po stotinak grla na farmama. Kad prodje autoput ovuda, kad Leskova bude mesto gde može da se proda sve što se proizvede, onda će sigurno i oni i mnogi drugi da povećaju stada - uveren je i Kurtović u bolju budućnost Pešteri, oduvek poznatoj po siromaštvu i jakim mrazevima.  izvor: Politika, razgovarala: Slavka Bakračević

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP