Učitavanje sajta

Vijesti

SJEĆANJE NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

SJEĆANJE NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

U ponedeljak 11. jula, ogranak Asocijacije mladih SDA Sandžaka za Novi Pazar, organizovao je "Šetnju sjećanja" posvećenu žrtvama genocida pocinjenog nad bosnjačkim narodom u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

Obraćajući se prisutnima predsjednik novopazarskog ogranka Asocijacije mladih Stranke Kadir Trubljanin između ostalog izjavio:

"Danas na ovaj dan “ Sjećanja” mi se sjećamo ne samo žrtava genocida u Srebrenici, već svih bosnjačkih žrtava Bosne i Sandžaka. Jednako se sjećamo žrtava Sjeverina, Bukovice, Štrbaca i Kukurovića. Srebrenica je paradigma bošnjačkog stradanja. Tog 11. jula 1995. godine, kada većina nas nije bila ni rođena, čovječanstvo je ubijeno najmanje 8372 puta. Pravda nema smisao ukolilo pravde ne bude za žrtve ali i za zločince.  Stav o Srebrenici je odraz ljudskosti i humanosti. Kakva je perspektiva nas mladih u društvu koje veliča ubijanje žena i djece. Novi Pazar kao centar Sandžaka ima obavezu da izgradi dostojno spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici ali i drugim bošnjačkim žrtvama.

Mi hoćemo društvo i sistem koji nisu sigurna kuća za ratne zločince. Jedino na taj način možemo biti sigurni da se nova Srebrenica nikada i nigdje ne ponovi."

 

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP