https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Drugi o nama, SNEWS: Ekonomski koridor Sandžaka i Kosova za spas privrede i poboljšanje demokratije - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Drugi o nama, SNEWS: Ekonomski koridor Sandžaka i Kosova za spas privrede i poboljšanje ...

Drugi o nama, SNEWS: Ekonomski koridor Sandžaka i Kosova za spas privrede i poboljšanje demokratije

Članovi predsjedništva SDA Sandžaka i Partije za demokratsko djelovanje (PDD) su održali danas zajedničku sjednicu u Novom Pazaru gdje su donijeli odluku o pokretanju inicijative za otvaranje ekonomskog koridora između Sandžaka i Kosova, a koju će uputiti relevantnim međunarodnim institucijama, saopšteno je danas.

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin je na konferenciji za medije kazao da je “nakon 30 godina zajedničkog djelovanja ove dvije partije, došlo vrijeme za proširenje saradnje i van okvira Parlamenta Srbije”, obzirom da ove dvije stranke trenutno sačinjavaju poslanički klub manjina i jedina su opozicija aktuelnoj vlasti.

Ugljanin je kazao da su na sjednici pored razmatranja učešća Enisa Imamovića na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i Selme Kučević na Venecijanskoj komisiji u vezi izmjene Ustava Srbije, danas također razgovarali o ekonomskim posljedicama nedavne blokade prijelaza između Srbije i Kosova.

“Razmatran je i zahtjev koji je naša poslanička grupa podnijela Skupštini Srbije o usvajanju prijedloga Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici”, rekao je predsjednik SDA Sandžaka.

Upoznajući javnost o detaljima Inicijative o otvaranju ekonomskog koridora Sandžaka i Kosova, narodni poslanik Enis Imamović je naveo da je prijedlog da koridor bude pod zaštitom NATO-a ili KFOR-a, a koji bi bili garant da neće biti zloupotreba na tom polju.

“Opšte je poznato da ljudi sa ovih prostora tradicionalno imaju dobre ekonomske odnose u svim djelatnostima privrede, kao što su prevozničke usluge, prehrambena industrija, građevinski sektor i garderoba, te iz tog razloga želimo da stvorimo dobre uslove trgovine i zaštitimo privredu, te sprovođenjem ove inicijative nađemo trajno rješenje u interesu svih”, poručio je Imamović.

Predsjednik poslaničke grupe manjina Šaip Kamberi je rekao da su razmatrane teme koje od značaja za zajedničku budućnost, kao što su integracije u državne i javne ustanove u Srbiji.

“Na sjednici smo poseban akcenat stavili na rješavanje problema i unapređenja položaja Albanaca Preševske doline i Bošnjaka u Sandžaku. Jedan od osnovnih preduslova za poboljšanje i demokratizaciju zajednice jeste članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao i promjena Ustava i priznavanje i postizanje sporazuma sa Kosovom, koji će značiti prekid vijekovnog neprijateljstva između albanskog i srpskog naroda”, naglasio je Kamberi i dodao da će jedan od osnovnih ciljeva ove grupe u Parlamentu biti aktivnosti na usvajane rezolucije o osudi Genocida u Srebrenici.

Izvor: SNEWS

 

(Foto: SNEWS)

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP