https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Koordinirana akcija pritisaka i zastrašivanja Bošnjaka Sandžaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Koordinirana akcija pritisaka i zastrašivanja Bošnjaka Sandžaka

Koordinirana akcija pritisaka i zastrašivanja Bošnjaka Sandžaka

Tekst obraćanja predsjednika SDA Sandžaka dr. Sulejmana Ugljanina na Press konferenciji održanoj 06.09.2021. godine:

Poštovani predstavnici medija, tema današnje press konferencije Stranke demokratske akcije Sandžaka jeste „Koordinirana akcija pritisaka i zastrašivanja Bošnjaka Sandžaka od strane srpskog tužilaštva, policije, Ministarstva prosvjete i režimskih medija, sa ciljem da Bošnjaci Sandžaka odustanu od svojih Ustavom i zakonom zagarantovanih prava“

Na početku ove školske godine jedna nastavnica, Adela Melajac, je na svom času sa djecom sa kojom radi, sa osnovcima prvacima, na osnovu Programa nastave i učenja  koje je registrovalo Ministarstvo prosvjete, i u tom Programu postoji nastavna jedinica na temu „himna Bošnjaka Sandžaka“. U interaktivnom predavanju učenici su pjevali himnu i isticali iz bošnjačke kampanje balone sa natpisom „Bosanski, jer smo Bošnjaci“. Nakon toga, iz nama nepoznatih razloga ministar prosvjete je poslao inspektore da drsko i grubo ispituju Adelu Melajac, kao da je učinila neko kriminalno djelo. Tema je puštanje Bošnjacima bošnjačke himne, koja je sastavni dio nastavnog plana i programa koje je ovjerilo Ministarstvo prosvjete i sve druge nadležne institucije u ovoj zemlji.

Pitamo se, sa kojim ciljem, da, zbog onoga što garantuju Ustav i zakoni ove zemlje, ministar prosvjete pošalje inspektore da vrijeđaju, omalovažavaju i diskriminišu čestitu  nastavnicu, koja uredno u skladu sa nastavnim planom i programom provodi nastavu na času. Nije to sve, nakon toga pojavila se još jedna teža stvar, da je policija došla na vrata kod Adele Melajac i uručila joj poziv za saslušanje za nedjelju, u 11h sati.

Postavlja se pitanje: Ko je pokrenuo postupak i uputio poziv, koji je to tužilac ili policija, po čijem nalogu je upućen poziv njoj? Sam poziv da dođe i da se javi u SUP predstavlja veliku traumu i neprijatnost i za onog ko je pozvan i za članove njegove porodice. Sam taj poziv je 50% uskraćivanje slobode jednom čovjeku, zašto 50%, jer kad čovjek dobije poziv od policije, a ne odazove se onda će biti uhapšen i priveden. Na osnovu čega je upućen poziv? Bili smo u SUP, niko nije znao da nam kaže ko je izdao nalog, koje je to krivično djelo ili prekršaj na osnovu kojeg je Adela Melajac pozvana.

Ovdje se radi o grubom kršenju Ustava Republike Srbije od strane tužilaštva, policije i drugih organa. Jutros su naši, narodni poslanik Enis Imamović i predsjednik Odborničkog kluba u Skupštini Grada Novog Pazara Ahmedin Škrijelj, tražili prijem i u policiji i u tužilaštvu kako bi saznali koje je to krivično djelo ili prekršaj koji je bio povod da neko pozove udatu ženu, ozbiljnu, čestitu nastavnicu u policijsku stanicu koja je autor 14 udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku i koja je u skladu sa nastavnim programom, kao nastavnu jedinicu obradila na času intoniranje te svečane pjesme ili himne Bošnjacima, koja je njihova nacionalna. Šta je razlog? Kavu izjavu treba ona da da, o čemu da priča u SUP-u? Ko treba da je ispituje? Ko je taj čovjek više rase od nje, koja sada ispada da je niže rase. Ko je taj, koji ima viša ljudska i građanska prava od nje, koja nema ni ljudska ni građanska prava.

A šta kaže Ustav? Ustav Srbije jasno kaže da „Republika Srbija štiti prava nacionalnih manjina. Država jemči posebnu zaštitu nacionalnim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta.“ Intoniranje bošnjačke himne bošnjačkoj djeci ima za cilj da kao naučno-nastavna jedinica jača toj djeci identitet i njihovu nacionalnu pripadnost, to kaže Ustav u članu 14. Dalje, član 18. istog Ustava Republike Srbije kaže: „Ljudska i manjinska prava zajamčena Ustavom neposredno se primjenjuju.“ ... „ odredbe o ljudskim i manjinskim pravima tumače se u korist unapređenja vrijednosti demokratskog društva, saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava i praksi međunarodnih institucija koje naziru njihovo provođenje, a koja je potpisnica i naša država“. Član 19. Ustava RS kaže: „jemstva neotuđivih ljudskih i manjinskih prava u Ustavu služe očuvanju ljudskog dostojanstva i ostvarivanju pune slobode i jednakosti svakog pojedinca u pravednom demokratskom društvu zasnovanom na načelu vladavine prava.“ ako to kaže član 19. onda, ko je imao pravo da bez i jednog objašnjenja, odnosno primora na osnovu poziva, primora Adelu Melajac da dođe u SUP, a ako ne dođe oni će je privest, stavit će je u kola, svezat će joj ruke i dovest će je u SUP.

Mi smo, kao što znate poslali narodnog poslanika Enisa Imamovića i Ahmedina Škrijelja, predsjednika Odborničke grupe, u MUP jutros u 9h sati, zakazali smo,  pošto je jučer, navodno, načelnik ,mnogo važna ličnost, pa nije mogao da nas primi juče, danas je primio ljude i nije dao odgovor ni na jedno pitanje. Samo kaže, to je naša koordinirana akcija sa tužilaštvom.

Kako građani da poštuju policiju, tužilaštvo i sudstvo ako to isto tužilaštvo, sudstvo i policija ne poštuju član 2. Ustava Republike Srbije, koji kaže: „ Suverenitet potiče od građana koji građani legitimno prenose na svoje slobodno izabrane predstavnike.“

Jedan se našao drznik da narodne poslanike vrti u krug 20 minuta i da im uopšte ne kaže,  poslao je policajce da uruče Adeli poziv, ako joj ne uruče da je privedu, ako se ne odazove da je privedu, a neće da kaže osnov. Ako je dobio od tužilaštva neki papir on je dužan da ga prouči, išao je u školu, da vidi ima li osnova da na osnovu tog papira, poznajući svoju sugrađanku njeno zvanje, znanje, obrazovanje, da li ima osnova da se ona proziva ili ne. Njeno dostojanstvo je ugroženo.

Član 19. kaže očuvanje ljudskog dostojanstva  - njeno dostojanstvo je ugroženo, dostojanstvo njene porodice je ugroženo.

Poruka je – Bošnjaci, imate ustavna prava, ali slučajno nemoj da se drznete da bi ostvarivali svoja prava. A ja kažem i to piše u Ustavu,  Ustavom zagarantovana prava se neposredno ostvaruju.

Ova press konferencija ima za cilj da zaštiti Ustavom zagarantovana prava svih manjina i svih građana ove zemlje i da pozovem prvenstveno Bošnjake Sandžaka da aktivno koriste svoja prava i da uputim poziv i tužiocima i policiji i ministru prosvjete i tim inspektorima da se preko medija javno izvine svim građanima ove države, a prvenstveno Bošnjacima koji su pokušali da ponize da uplaše, da omalovaže i da ih spriječe da koriste svoja ustavna prava.

Svako dijete, svaki čovjek se rađa slobodan i jednak u svojim pravima. Društvene razlike mogu da se zasnivaju samo na opštoj koristi, a ne da neko suprotno članu 2. kako piše ovdje, prisvoji državni suverenitet u svoje ruke. Ovdje kaže nijedan pojedinac, nijedna vlast, nijedna stranka ne može da prisvoji suverenitet. Oni su prisvojili i pitam ja sad i vas i građane; kako mogu građani da sutra stanu kada ga zaustavi jedan policajac u saobraćaju ili kako da se odazove jednom tužiocu na razgovor, ako oni ne uvažavaju ni dostojanstvo građanina, ni prava građanina a koriste državnu silu koju mi plaćamo. Policija je naša, mi je plaćamo. Policija i tužilaštvo moraju da budu u službi građana, u službi javnog reda i mira, tako bi trebalo da bude.

Odmah Vam mogu reći da ova srpska policija u Republici Srbiji predstavlja agresora. Ovo što se zove srpska policija, a ne policija Republike Srbije. Da je policija Republike Srbije, policija bi znala do detalja i načelnik bi znao da kaže član zakona na osnovu kojeg je uputio policiju da se jedna intelektualka, nastavnica koja čestito obavlja svoj posao privede. Hoću da sa ovim razjasnim dilemu šta je srpska policija, a šta je policija Republike Srbije, šta je srpska vlast, a šta je vlast Republike Srbije, a sve u kontekstu ovog Ustava.

Da ponovim, mi smo ovih dana učinili sve, mi – Stranka demokratske akcije Sandžaka, Bošnjačko nacionalno vijeće i svi naši organi i naši građani koji nas slušaju, da zaštitimo Ustav i zakone ove zemlje, ponavljam da zaštitimo pravnu sigurnost i vladavinu prava.

Pozivam tužioce, pozivam policiju, pozivam ministra prosvjete i one inspektore koji su maltretirali Adelu da se javno izvine putem državnih medija i da svi to čuju i da na taj način omoguće ovo što piše u Ustavu, te na taj način da motivišu građane da ostvaruju svoja prava, a ne da ih zastrašuju. Tražim čitavu akciju, program mjera Vlade Srbije da oni sad pokrenu postupak afirmativne akcije da ohrabruju Bošnjake koji su zaplašeni da koriste svoja prava. Ako to ne urade, mi ćemo morati kao legitimno izabrani bošnjački predstavnici i SDA Sandžaka kao manjinska stranka i Bošnjačko nacionalno vijeće i drugi da nađemo mehanizme da zaštitimo sebe i svoje građane i svoje sunarodnike od državnog terora aktuelnog beogradskog takozvanog Vučićevog režima.

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP