Učitavanje sajta

Vijesti

Drugi o nama, Radio Sto Plus: Imamović: Dajemo šansu dijalogu, ali nismo optimisti

Drugi o nama, Radio Sto Plus: Imamović: Dajemo šansu dijalogu, ali nismo optimisti

Narodni poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović rekao je danas da će ta partija učestvovati u predstojećem dijalogu vlasti i opozicije uz posredstvo Evropskog parlamenta, ali da nisu optimisti da će on doneti konkretne promene.

On je radiju Sto plus izjavio da nisu optimisti jer su prevremeni izbori najavljeni za manje od godinu dana, da se očekuju predsednički i beogradski izbori, a moguć je i referendum za promene Ustava, zbog čega nema dovoljno vremena da se uđe u suštinske promene.

“Ukoliko na sve to dodamo i da će se voditi nekoliko paralelnih dijaloga, koji jedan drugog isključuju, postavlja se pitanje sa kog dijaloga će zaključci biti relevantni, koji će imati prioritet. Očigledno da vlastima odgovara dalja opstrukcija sa ciljem da se što više primaknu izborima da bi se nakon toga služili izgovorom da nema vremena za promene”, rekao je Imamović.

On je dodao da će predstavnici poslaničke grupe “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka” tokom dijaloga delegirati teme poput one da Sandžak bude jedna izborna jedinica iz koje će se u Skupštinu Srbije birati najmanje 20 poslanika i formiranje posebnog ministarstva koje će se baviti stvaranjem uslova za slobodne, fer i demokratske izbore.

“Tražićemo i da se ustavnim amandmanima Sandžak definiše kao nova autonomna pokrajina, a da se Bošnjacima vrati status konstitutivnog naroda, uz usaglašavanje nacionalne strukture u svim državnim organima. Tražićemo i strogu kontrolu rada državnih organa, od policije do inspekcija, koje pritiscima i ucenama godinama unazad utiču na izborne rezultate u korist stranaka na vlasti”, naveo je Imamović.

Među zahtevima SDA Sandžaka su i smene kompletnog rukovodstva Radio-televizije Srbije zbog “diskriminacije Bošnjaka i negiranja bosanskog jezika” i “otvorenog favorizovanja miljenika vladajućih stranaka iz Sandžaka”, kao i trenutnog sastava Republičke izborne komisije.

Poslanička grupa “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka” u Skupštini Srbije ima šest narodnih poslanika i jedina je parlamentarna opoziciona grupa koja će učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije.

Izvor: Radio Sto plus

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP