https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Nezakonite odluke Opštine Sjenica staviti van snage i kazniti odgovorne | Video - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Nezakonite odluke Opštine Sjenica staviti van snage i kazniti odgovorne | Video

Nezakonite odluke Opštine Sjenica staviti van snage i kazniti odgovorne | Video

Narodni poslanik „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ Mirsad Hodžić ukazao je danas na nezakonite radnje u Opštini Sjenica i pozvao da se nezakonite odluke stave van snage i kazne odgovorni.

„Poštvani predsjedavajući, koleginice i kolege, svoje današnje pitanje postavljam ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu,

Nakon konstituisanja opštinskog vijeća opštine Sjenica, krajem avgusta 2020., opštinsko vijeće je na konkursu za načelnika opštinske uprave izabral odbornika vladajuće većine.

U međuvremenu održale su se sjednice skupštine u oktobru, decembru prošle godine, u martu ove godine  i na svim tim sjednicama ovaj načelnik Opštinske uprave učestvovao je u radu kao odbornik.

On je učestvovao u glasanju i donošenju odluka, među kojima su i rebalans budžeta za 2020. te budžet za 2021., odluke vezane za zaduživanje opštine i sve ostale, gdje je on svojim glasom obezbjeđivao većinu.

Istovremeno je kao načelnik opštinske uprave donosio rješenja, raspoređvao radnike, davao otkaze  po političkoj osnovi, te donosio sva akta vezana za posao načelnika opštinske uprave.

Moje pitanje prvo pitanje glasi kako je moguće i ko je dozvolio da u opštini Sjenica, jedan odbornik istovremeno sa odborničkim mandatom vrši i funkciju načelnika opštinske uprave?

 

Ako je poznato je da je prema Zakonu o lokalnoj samoupravi u članu 30, predviđeno da odbornik ne može biti zaposlen u opštinskoj upravi, a načelnik opštinske uprave je zaposleno lice u opštinskoj upravi.

Odbornici opozicije su više puta ukazivali na ovu nezakonitost, a odbornici većine, načelnik i opštinsko rukovodstvo su se oglušivali. Postavlja se pitanje ko je njima to dozvolio?

Prema ovome, svaka odluka skupštine opštine u kojoj je ovaj odbornik nezakonito učestvovao treba da bude proglašena nezakonitom, što predstavlja osnov za raspuštanje ove nezakonite skupštine i održavanje novih izbra.

Ili sa druge strane nezakonita je svaka odluka i akt koju je donio i potpisao spomenuti načelnik.

Tražimo od Ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu da hitno sprovede upravni nadzor, a od upravnog suda da poništi sve odluke koje u nezakonito donešene, da se sve odluke koje je donijela skupština stave van snage, kao i odluke koje je pomenuti kao načelnik potpisao.

Upravo je jedna od posljednjih odluka u kojoj je učestvovao spomenuti sporni odbornik, bila nezakonita po više osnova,  u kojoj je on čak donosio tumačenje odluke kao pravnik.

Tom spornom odlukom Skupština opštine Sjenica, navodno je razriješila dužnosti direktora privrednog društva DOO Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela Sjenica, u kojo je opština učesnik sa 33,333% , zajedno sa opštinom Tutin i Gradom Novim Pazarom koji imaju isti procenat učešća u skupštini ovog Centra.

Dakle, ovo međuopštinsko društvo, čiji su ravnopravni osnivači grad Novi Pazar, te opštine Sjenica i Tutin, sa podjednakim udjelomm ima svoju skupštinu društva koja ima sva upravljačka prava.

Tu skupštinu čini 9 članova, po 3 iz svake opštine i grada, te SO Sjenica nije uopšte bila nadležna da raspravlja o ovom pitanju.

Ovo je samo jedan od primjera pravnog nasilja koji sprovodi vladajuća većina u Sjenici, uz očiglednu dozvolu i blagonaklonost nekoga iz Vlade i sudova.

Tražim hitno da se ova i sve ostale nezakonite odluke ispitaju, da se stave van snage, a da se odgovorni kazne.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37