https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 28 godina od zločina u Kukurovićima - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

28 godina od zločina u Kukurovićima

28 godina od zločina u Kukurovićima

Na današnji dan prije 28 godina Užički korpus Vojske Jugoslavije granatirao je bošnjačko selo Kukurovići u opštini Priboj.

Tog dana Vojska Jugoslavije je ubila tri lica Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatimu Sarač, dok je drugim stanovnicima bošnjačke nacionalnosti svu imovinu spalila i uništila.

Ovaj zločin kao i mnogi zločini nad Bošnjacima Sandžaka tokom devedesetih godina nisu rasvijetljeni, a nalogodavci nisu otkriveni i kažnjeni.

Nakon 28 godina u Srbiji su na vlasti isti oni koji su inspirisali zločin nad Bošnjacima i koji ga danas negiraju. Danas imamo istu situaciju gdje predstavnici vlasti veličaju ratne zločince i opravdavaju njihove izvršene zločine.

Na prijedlog SDA Sandžaka i predsjednika dr. Sulejmana Ugljanina, Vlada Srbije je 29. marta 2012. godine usvojila Program za povratak izbjeglih i raseljenih Bošnjaka iz opštine Priboj u periodu od 1991-1999. godine, koji je predviđao obnovu uništenih kuća i infrastrukture, ali dolaskom aktuelne vlasti taj program je obustavljen.

Još jedanput ističemo da je u Srbiji potrebno hitno donijeti Zakon o lustraciji i na taj način odstraniiti iz srpskih snaga bezbjednosti i kazniti sve odgovorne za zločine nad Bošnjacima koji su počinili tokom 90-ih godina. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37