https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Sjećanje na žrtve Holokausta - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Sjećanje na žrtve Holokausta

Sjećanje na žrtve Holokausta

Danas je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta koji je ustanovljen 1. novembra 2005. godine, rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija što predstavlja priliku da izrazimo saosjećanje sa svim žrtvama i njihovim potomcima.

Podsjećamo da su srpske oružane snage izvršile genocid nad Bošnjacima koji se smatra jednim od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i da je Republika Srbija odgovorna po Konvenciji o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid, a potom nije kaznila niti predala učinioce Haškom tribunalu.

Ovaj dan, 27. januar, je ustanovljen sa ciljem reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovane na predrasudama.

SDA Sandžaka i ovog 27. januara izražava svoju zabrinutost za budućnost Bošnjaka Sandžaka zbog činjenice da državni organi Republike Srbije i dalje ignorišu odluke međunarodnih sudova o genocidu nad Bošnjacima i ne preduzimaju nikakve mjere da se počinioci zločina kazne.

Svaki zločin koji se ne kazni bit će ponovljen, što predstavlja objektivnu opasnost za bošnjački narod u Sandžaku, čiji status još nije riješen.

Zvanična velikosrpska državna politika vijekovima se zasniva na mržnji i predrasudama iz „svetosavlja“, odnosno Zakonopravilu Save Nemanjića, koji predstavlja Platformu za istrebljenje Bošnjaka zasnovanu na vjerskom šovinizmu i nacional fašizmu.

Obzirom na sve to, zabrinutost pojačava činjenica da se u Srbiji i dalje 27. januar obilježava kao državni praznik, školska slava.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37