https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SDA Sandžaka neće glasati za izbor Vlade Srbije - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka neće glasati za izbor Vlade Srbije

SDA Sandžaka neće glasati za izbor Vlade Srbije

SDA Sandžaka neće podržati izbor ove Vlade. Nekoliko puta smo čuli da je ova Vlada, Vlada kontinuiteta. Upravo taj kontinuitet za nas predstavlja razlog zbog kojeg smo protiv, zato što to vidimo kao kontinuitet progona neistomišljenika, gušenja građanskih sloboda i sloboda medija, brutalnih obračuna sa svima koji se usude da izraze drugačiji stav ili mišljenje.

U ekspozeu koji smo čuli nismo primjetili nijednu konkretnu mjeru za zapošljavanje Albanaca, Bošnjaka i drugih manjinskih naroda u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim državnim organima sa javnim ovlašćenjima.

I kako će se dostići cilj ravnopravne zastupljenosti u ovim državnim organima?

Ovo je bila stalna kritika Evroske komisije u svim izvještajima o napretku Srbije ka EU.

Jedan od naših glavnih ciljeva jeste ozbiljna decentralizacija o čemu također nije bilo riječi u ekspozeu.

To za nas predstavlja ostvarivanje prava svih građana Sandžaka na autonomiju, jer mi Sandžak vidimo kao političko teritorijalnu cjelinu ravnopravnih građana i naroda koji u njemu žive, o čemu su se uporavo i izjasnili na referendumu odžanom na jučerašnji dan.

Najrazvijenije zemlje svijeta su one koje su regionalizovan, pa čak i federalizovane.

Mnogima od vas nije prijatno da sluša ono za šta se mi zalažemo, ali nijedan tako važan korak nije prijatan i lak.

A jedan od takvih koraka je iskreno i ozbiljno suočavanje sa teškom prošlošću,

U tom smislu, kao predstavnici Bošnjaka insistiramo i nastavićemo da insistiramo na priznavanju, osudi i zabrani negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, ali i rješavanju otmica u Sjeverinu i Štrpcima, te brojnih nerijšenih zločina nad Bošnjacima Sandžaka devedesetih godina.

Smatramo da je to prvi i najvažniji korak za otvaranje ozbiljnog dijaloga između bošnjačkog i srpskog naroda.

Ono je neophodno kako bi budućim generacijama naših naroda ostavili budućnost rasterećenu tereta genocida i drugih neriješenih zločina koje neko nad počinio u njihovo ime.

Mi smo očekivali da Vlada ozbiljno pristupi utvrđivanju odgovornosti za propuste koji su doveli do ugrožavanja života i zdravlja naših građana, a u prvom redu građana Sandžaka koji su najviše bili pogođeni prvim i drugim talasom virusa korona.

Vlada koja nije spremna da se suoči sa tom odgovornošću i greškama ne može imati naš glas.

Mi smo u ovom Parlamentu prisutni već punih 30 godina i po tome smo jedna od najstarijih i najiskusnijih parlamentarnih stranaka.

To govori i o našoj trajnoj opredjeljenosti da se bespoštedno borimo za političke ciljeve isljučivo unutar institucija sistema, dijalogom, osuđujući upotrebu sile i nasilja za ostvarivanje političkih ciljeva i nametanje političkih rješenja.

Želimo da vodimo dijalog, to smo dokazali tako što smo učestvovali u svim prethodnim, učestvovaćemo i u budućim koji se budu bavili suštinom, a ne formom.

Ne znamo sa kolikim kapacitetima i integritetom će raspolagati ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, za sada smo skeptični po tom pitanju, ali nismo isključivi.

Za ovu Vladu nećemo glasati jer joj ne vjerujemo.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37