https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Drugi o nama: Čestitka NVO "Kosovo za Sandžak" povodom 30 godina SDA Sandžaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Drugi o nama: Čestitka NVO "Kosovo za Sandžak" povodom 30 godina SDA Sandžaka

Drugi o nama: Čestitka NVO "Kosovo za Sandžak" povodom 30 godina SDA Sandžaka

Povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja i rada SDA Sandžaka, predsjednik NVO" Kosovo za Sandžak" Ismet Azizi, uputio je čestitku predsjedniku Stranke dr. Sulejmanu Ugljaninu.

U čestitki se kaže:

Dragi predsedniče Ugljanin, poštovani članovi i simpatizeri SDA Sandzaka!

Na današnji dan prije trideset godina, 1990. je održana u Novom Pazaru svečana Skupština osnivanja SDA Sandžaka.

Decenijama prije, građani Sandžaka su živjeli u strahu iskazivanja svojeg identiteta, a upravo ovim veličanstvenim skupom je otvoreno jedno novo historijsko poglavlje.

Slobodno možemo reći da se taj veličanstveni novopazarski, sandžački skup nije ticao samo Sandžaka, da se ovo novo historijsko poglavlje odnosilo i na širi prostor.

Sa današnje distance je sasvim očigledno da su tadašnje slobodarske poruke iz Novog Pazara imale velikog odjeka širom ondašnje države, a posebno na prostoru Kosova i Bosne i Hercegovine.

Koliko je SDA koju ste vi tada vodili sa rahmetli Alijom Izetbegovićem, evidentno od tog trenutka krenula uzlaznom putanjom, isto tako se i na Kosovu mogla osjetiti blizina slobode.

U deceniji koja je počela ovim veličanstvenim događajem u Novom Pazaru, Bosna i Hercegovina je stekla nezavisnost prvi put u modernoj historiji, a ista ta decenija je zaokružena nezavisnošću Kosova.

Slobodno se možemo usuditi da 29.07.1990. nazovemo globalno-europskim slobodarskim trenutkom. Krvavi velikosrpski pohodi koji su nakon 29.07.1990. uslijedili, jalovi su pokušaj da se zaustavi tok koji je tada pokrenut, da se zaustavi slobodarska bujica oličena u SDA.

Danas, nakon tri decenije i nakon svega što se dešavalo, mi možemo sagledati uspješnost ovog pokreta i ove ideje. Uprkos svemu, slobodarstvo SDA očito da neprekidno postiže pobjede.

Uvaženi predsjedniče Ugljanin, uvaženi članovi i simpatizeri SDA, dragi i uvaženi svi građani Sandžaka, neka vam je sretna godišnjica velike pobjede! To je bio dan, kada ste vi Sandžaklije u svojem glavnom gradu započeli proces oslobađanja, a koji u skladu sa širinom sandžačkog duha i poznatom nesebičnošću, čovjekoljubljem i požrtvovanošću, značio i proces oslobađanja svih ljudi.

Na taj način, to je već bio dan velike pobjede. Zbog svega toga sa pravom smo optimisti i vjerujemo kako ćemo svi mi ubrzo dočekati i onu pobjedu postizanja autonomije Sandžaka! Ono što ste prošle godine definirali i izglasali na Skupštini SDA, Platformu o Specijalnom statusu sa međunarodnim garancijama, i najbolji su mogući način za to, štaviše i model za cijeli region.

Utoliko je i obaveza međunarodne zajednice prema Sandžaku da vam pomogne na tom putu. U nama ćete uvijek imati prijatelja i pomagača, kao što smo bili uz vas i prije trideset godina. Još jednom vam želimo sreću, povodom ovog značajnog datuma, kao i sreću i uspjeh u vašem budućem radu.

NVO " Kosovo za Sandžak", Ismet Azizi, 29.07.2020.  

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP