Učitavanje sajta

Vijesti

Srpski predsjednik izjednačava žrtve i zločince

Srpski predsjednik izjednačava žrtve i zločince

Predsjednik ogranka SDA Sandžaka za Novi Pazar Ahmedin Škrijelj na današnjoj konferenciji osudio je pokušaj srpskog predsjednika Vučića da građane Novog Pazara izjednači sa velikosrpskim ekstremistima koje su u vidu tzv. navijača Partizana organizovani i u Novi Pazar dovedeni od strane policije i službi bezbjednosti kojima Vučić komanduje.

Izjavu Ahmedina Škrijelja prenosimo u cjelosti:

„U svom posljednjem medijskom nastupu plasirajući laži i poluistine imao je cilj da odgovornost prebaci na pazarsku publiku, pokušao je da žrtvu izjednači sa zločincem odnosno da građane Novog Pazara izjednači sa velikosrpskim ekstremistima.

Odbornički klub SDA Sandžaka je na posljednjoj sjednici Skupštine grada predložio da se od državnih organa Srbije zatraži:

- priznavanje da je nad bošnjačkim narodom u Srebrenici počinjen genocid,

- da se negiranje genocida u Srebrenici utvrdi kao krivično djelo za koje se može izreći zatvorska kazna od najmanje 5 godina;

Skupštinska većina je to odbila i odmah nakon dva dana pred našim očima, ovdje u Novom Pazaru, glavnom gradu Sandžaka, gradu u kome živi najveći broj Bošnjaka u Sandžaku i Republici Srbiji, ne samo da je  negiran genocid, već su nam ponovo upućene otvorene prijetnje da sve što se desilo možda može ponovo da se desi.

Zabrinjavajuće je da se stadion u Novom Pazaru sve češće koristi kao poligon sa koga velikosrpski ekstremisti, bilo da se radi o tzv navijačima Zvezde ili Partizana, Bošnjacima šalju prijeteće poruke skandiranjem „Nož, žica, Srebrenica, isticanjem transparenata sa likovima osuđenih ratnih zločinaca Ratka Mladića, Radovana Karadžića ili četničkog vojvode Draže Mihajlovića.

Postalo je očigledno da iza tih  tzv. navijačkih grupa stoje  policija, službe bezbjednosti,  paralelne strukture vlasti i aktuelni režim. 

Podsjetiću javnost da nikada nijedan tzv. navijač koji je vrijeđao, upućivao prijetnje i ispoljavao mržnju prema Bošnjacima na nacionalnoj i vjerskoj osnovi nije odgovarao, iako je izazivanje rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti krivično djelo čak i u Srbiji.

Prema postojećoj  Odluci o bezbjednosti iz 2017. godine policija i pravosuđe u Novom Pazaru imali su obavezu da ne dozvole unošenje i isticanje transparenata, slika i druge ikonografije koje vrijeđaju bilo čija nacionalna i vjerska osjećanja i da sankcionišu svako ponašanje koje ima za cilj provokacije i raspirivanje mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Imajući to u vidu, kao i bojazan da se može sa verbalnog preći na fizičko ugrožavanje sigurnosti građana Novog Pazara, mi ćemo tražiti da Skupština grada Novog Pazara donese odluku kojom se zabranjuje organizovanje i održavanje političkih, sportskih, kulturnih i drugih skupova koji mogu da naruše međunacionalne odnose u Sandžaku ili spadaju u skupove visokog rizika.

Jedino na taj način možemo sačuvati dostojanstvo građana i njihovu ličnu sigurnost.

Na isti način, u maniru srpskog predsjednika, umjesto da radi posao na koji ih obavezuje zakon, lokalna policija i tužilaštvo pokušavaju da se umiješaju u  politički život u Sandžaku, sa ciljem da kog građana ostave dojam da su svi isti, da sve izjednače sa  aktuelnim režimom i ljubimcima ovog režima u Sandžaku.

Naša poruka je da nismo svi isti, SDA Sandžaka se od početka zalaže za pravnu državu, pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom, poštovanje ustava i zakona. 

SDA Sandžaka nikada nije koristila nasilje za postizanje političkih ciljeva.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP