https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Drugi o nama: Situacija gora od Bjelorusije, moguća opozicija samo SDA Sandžaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Drugi o nama: Situacija gora od Bjelorusije, moguća opozicija samo SDA Sandžaka

Drugi o nama: Situacija gora od Bjelorusije, moguća opozicija samo SDA Sandžaka

Rezultati izbora u Srbiji donijeli su raritetne rezultate i raspored poslaničkih mandata za samo tri stranke, odnosno skoro bez opozicije u skupštini. Osim nevjerovatnih 62 posto podrške Vučićevom SNS-u najviše se govorilo o "kliznom" procentu izlaznosti koji je posljedica bojkota dijela opozicije.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević za Klix.ba kaže kako je specifično i zanimljivo da za 30 godina višestranačja u izbornim noćima kako od nezavisnih posmatrača tako i od državne izborne komisije najprije su stizali brojevi o izlaznosti jer ih je najlakše prebrojati, ali da je ovaj put to bila prava enigma.

"Mi sad imamo rezultate koliko je koja lista uzela glasova i na parlamentarnim i na lokalnim izborima, a još uvijek nemamo kolika je definitivno bila izlaznost. Zašto? Ovdje se bitka nije vodila za pobjedu i prelazak cenzusa i ulazak u parlamente nego prije svega čitava kampanja gospodina Vučića je bila borba protiv tzv. bojkot opozicije. Postao je stereotip da se jedan od lidera Saveza za Srbiju koji je bojkotovao izbore se u državnim medijima zove Boško fašista (Boško Obradović), drugi Dragan tajkun (Dragan Đilas), a treći po potrebi Vuk četnik ili islamskim i katarskim plaćenikom (Vuk Jeremić)", navodi Milivojević.

SNS se u kampanji nije borio protiv stranaka koje su izlazile na izbore, podvlači on, već onih koje nisu, jer ih je boljela činjenica da na izbore neće izaći više od polovine građana Srbije.

"Kad računamo rezultat SNS-a, tridesetak zastupnika njegovog koalcijskog partnera Dačića, te poslaničke mandate manjina koji su dijelom i ranije bili u vladajućoj koaliciji, mi ćemo zapravo od opozicionih poslanika imati tri zastupnika albanske nacionalne manjine, koji dosad nisu bili u vlasti, dva poslanika SDA koji su vlasti bili prije šest godina i 12 poslanika nove stranke bivšeg vatrepoliste Aleksandra Šapića. Potencijalno najviše 15 poslanika će biti opozicija i za takvo nešto nema primjera u Evropi, čak sam izbrojao da u parlementu Bjelorusije ima više opozicije", smatra on.

Milivojević navodi i opciju ulaska u vlast Šapićevog SPAS-a jer se otvara ministarska pozicija isto tako bivšeg legendarnog vatrepoliste Vanje Udovičića, a da je opcija i da tri "Albanca" uđu u vlast jer je sam Hašim Tači pozvao Albance sa teritorija centralne Srbije da izađu na izbore i glasaju te nije nemoguće da i oni dobiju neko mjesto državnih sekretara.

"Moguće je da samo u opoziciji ostane samo Ugljaninov SDA sa svoja dva zastupnika, jer nije u dosluhu sa strankom gospodina Zukorlića pa ne bi mogli da zajedno funkcionišu", poentirao je.

Pad Trifunovićevog Pokreta slobodnig građana (PGS) te generalno mrvljenje nekad jake Demokratske stranke, Milivojević, dovodi u vezu dugogodišnje linčovanje lidera opozicije i nezavidan medijski tretman.

"Beograd je trećina biračkog tijela, a izlaznost je bila samo 35 posto. U centralnim općinama je bilo još manje, u Starom Gradu samo 26 posto. To je strahovita poruka Vučiću da se nije primio u Beogradu", izjavio je.

Za Trifunovića kaže da bi u narmalnoj konstalaciji snaga u društvu, a prije svega vlastitog ponašanja, on bez problema prelazio pet posto.

"Njegov prelazak cenzus niko nije dovodio u pitanje, ali je on svojim ponašanjem otjerao birače. Tu ima i drugih lidera (Tadić, Živković, ...), koji su tako raštrkani, neki izlazili, neki nisu. Neki kao Tadić bili pola riba, pola djevojka, izlazili ponegdje na lokalne izbore, nisu na opće. Većina birača demokratske, ali i nacionalne opozicije smatrala je da ovo nisu normalni izbori, da bi opozicija trebala biti ponižena, i da će poslužiti da bude zgužvana kao krpa", zaključio je za Klix.ba Milivijević.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP