https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Velikosrpski nacionalizam objektivna i realna opasnost - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Velikosrpski nacionalizam objektivna i realna opasnost

Velikosrpski nacionalizam objektivna i realna opasnost

U Stranci demokratske akcije Sandžaka danas je održana konferencija za novinare na kojoj je govorio predsjednik Stranke dr. Sulejman Ugljanin, na temu aktuelne političke situacije u Sandžaku.

Predsjednik Ugljanin je istakao da je Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka 29 godina parlamentarna stranka na svim nivoima političkog organizovanja i da je to stranka sa regionalnim sandžačkim i bošnjačkim nacionalnim identitetom koja je zvanično registrovana da legalno i legitimno zastupa i štiti interese i prava bošnjačkog naroda i historijske regije Sandžak.

28. jula 2019. godine na Svečanoj skupštini povodom 29 godina rada SDA Sandžaka usvojena je Platforma za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak, koja je dostavljena svim državnim organima u ovoj zemlji, svim političkim strankama i međunarodnoj zajednici.

„Mi tačno znamo šta su glavni problemi u Sandžaku i znamo kako da te probleme riješimo. Mi znamo šta ugrožava vitalne interese i prava bošnjačkog naroda i imamo rješenje za to.

Sve smo definisali u formi uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak kao i jasne stavove o šesnaest krupnih pitanja za koje postoji najviša moguća saglasnost u bošnjačkom narodu u svijetu.

Od osnivanja Stranke ukazivali smo na opasnost i posljedice velikosrpskog nacionalizma.

Velikosrpski nacionalnizam predstavlja objektivnu i realnu opasnost za biološki opstanak Bošnjaka i političku egzistenciju bošnjačkog naroda, što se u praksi pokazalo tokom poslednjih 29 godina na prostoru bivše SFRJ.

Velikosrpski nacionalnisti na svim nivoima vlasti svemu daju srpski prefiks, koriste najteže zločine za ostvarivanje političkih ciljeva,uključujući i genocid nad Bošnjacima.

Epidemija velikosrpskog nacionalizma ovih dana zahvatila je i Crnu Goru i predstavlja veliku opasnost za mir i sigurnost u Crnoj Gori uključujući i posebnu opasnost za bošnjački narod u južnom Sandžaku. 

Inkubator velikosrpskog nacionalizma se nalazi u Beogradu i predstavlja direktnu opasnost za bošnjački narod, a drugoročno i za srpski narod i Republiku Srbiju.

O svim ovim pitanjima razgovarali smo sa visokim predstavnicima Evropske unije i Evropske komisije prilikom njihove posjete Beogradu.

31. januara 2020. u Beogradu, na sastanku sa Visokim predstavnikom EU i potpredsjednikom Evropske komisije Žozefom Borelom istakao sam prijedlog za fer i slobodne izbore i zahtjev da se Sandžak tretira kao zasebna izborna jedinica i da se održe izbori za organe Sandžaka. Naš zahtjev mu je predat i u pisanoj formi na koji smo dobili i pisani odgovor.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović na sastanku sa Komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem 06.februara.2020. godine tražio je reviziju manjinskog Akcionog plana sa ciljem da se u njega uvrsti i Platforma za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije  Sandžak. Istaknut je naš zahtjev za formiranje Komiteta za Sandžak pri Evropskoj uniji, da bi se riješili svi nagomilani problemi koje Vlada Republike Srbije ignoriše kroz postojeći Akcioni plan.

Sve ovo je i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao najvišeg predstavničkog tijela svih Bošnjaka tražila od predsjednice Vlade Republike Srbije na sjednici Republičkog savjeta za nacionalne manjine 5. februara 2020. godine na sastanku koji je održan u Beogradu.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37