Učitavanje sajta

Vijesti

Nasilje nad Bošnjacima iz nacionalne i vjerske mržnje

Nasilje nad Bošnjacima iz nacionalne i vjerske mržnje

Danas je u Stranci demokratske akcije Sandžaka održana Press konferencija na kojoj je govorio predsjednik SDA Sandžaka, ogranak Novi Pazar Fuad Gološ.

Predsjednik ogranka Stranke u Novom Pazaru Fuad Gološ izjavio je sljedeće

„Dana 24. septembra 2019. godine napadnuta je porodica Mahmuti od dva lica srpske nacionalnosti od kojih je jedan sin pripadnika srpske policije (Milinko Stefanović).

Za napad koji je izvršen nad tom bošnjačkom porodicom nije postao nikakav neposredni razlog.

Kako smo upoznati, tog 24. septembra oko podneva Mumeir Mahmuti se svojim vozilom vraćao kući a sa njim u autu su bili supruga Azra i sin Anel, kada su ih  u samoj blizini porodičnog doma pesrela dva vozila te prepriječila put. Iz oba vozila su izašla dva lica i fizički nasrnula na njih, uz psovke turske majke i prijetnje da će ih pobiti. U ovom napadu najteže je prošla supruga Azra čije povrede  konstatuju i Izvještaji lekara specijalista.

Na osnovu toga jasno se može zaključiti da su napadnuti isključivo zbog svoje nacionalne pripadnosti.

Porodica Mahmuti, je uredno prijavila policiji ovaj napad i uz svoje izjave priložili su lekarske izvještaje o zadobijenim povredama. Međutim, do danas nisu dobili povratne informacije da li su policija i tužilaštvo preduzeli neke mjere na otkrivanju i procesuiranju ovih zločinaca.

Sve učestalijem nasilju srpske policije nad Bošnjacima u Sandžaku, sada se pridružuju i članovi njihovih porodica ohrabreni činjenicom da nijedan zločin počinjen od strane srpskih oružanih snaga nad Bošnjacima Sandžaka do danas nije procesuiran niti su počinioci kažnjeni.

Očigledno je da i u ovom slučaju, gdje je jedan od napadača sin srpskog policajca, kao i u slučaju ubistva Fahrudina Skarepa kojeg je ubio srpski policajac, napada policije na Editu Radetinac, Mersihu Ejupović i Edina Hadžovića, srpska policija i tužilaštvo štite sve one koji vrše nasilje nad Bošnjacima u Sandžaku.

Ovome mora da se stane na put.

Represija i nasilje nad Bošnjacima u Sandžaku moraju da se hitno zaustave.

Nasilje srpske policije i članova njihovih porodica nad Bošnjacima Sandžaka mora da se sankcioniše.

Ovom represivnom i nacionalističkom politikom koja se sprovodi u Sandžaku, aktuelna Vlada pojačava kod Bošnjaka osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja u državne institucije i organe. Nasiljem i terorom ne mogu se riješiti problemi.

Ova i ovakva policija ne pripada narodu, jer je njen cilj sprovođenje beogradske represivne politike nad Bošnjacima.

Međunarodna zajednica je dužna da hitno zaustavi aktivni srpski državni teror koji se sprovodi u Sandžaku.

Mi tražimo da se lustracija bez odlaganja sprovede u policiji, vojsci i drugim službama bezbjednosti kao i da se nacionalna struktura u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim državnim organima i službama neodložno usaglasi sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama“.

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP