https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 BNV: OBUSTAVITI DISKRIMINACIJU DJECE U OBRAZOVNO-ODGOJNIM USTANOVAMA U SANDŽAKU - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

BNV: OBUSTAVITI DISKRIMINACIJU DJECE U OBRAZOVNO-ODGOJNIM USTANOVAMA U SANDŽAKU

BNV: OBUSTAVITI DISKRIMINACIJU DJECE U OBRAZOVNO-ODGOJNIM USTANOVAMA U SANDŽAKU

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je sastanak rukovodstva  Vijeća i Grada Novog Pazara sa direktorima i pedagozima  predškolskih, osnovnih i srednjih škola u Sandžaku.

Sastanak je sazvan kako bi se razgovaralo o upisu djece u pripremni predškolski program i prvi razred obrazovno-odgojnih ustanova ali i o izazovima sa kojim se suočava puna implementacija nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.

„Osuđujemo diskrimininaciju  djece  bošnjačke nacionalnosti koja se vrši u srpskim državnim obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku, a koja je  posebno izražena u Novom Pazaru, Pijepolju, Priboju i Novoj Varoši.

Osuđujemo postupanje Ministarstva prosvjete Republike Srbije, zato što zvanično podržava diskriminaciju  bošnjačke djece u obrazovanju, zvaničnim dopisima i izjavama preko medija podstiče dalju asimilaciju bošnjačke djece upisivanjem na nematernji srpski jezik, na nezakonit način.

Ministar zvanično poziva zapošljene u srpskim državnim  obrazovno-odgojnim ustanovama da  ne poštuju ustavna i zakonska ovlaštenja  BNV  kao najvišeg organa bošnjačke nacionalne  samouprave u Republici Srbiji.“ – istakla je predsjednica dr. Jasmina Curić.

Izvor: bnv.org.rs

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP