https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Kazniti odgovorne za policijsko nasilje - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Kazniti odgovorne za policijsko nasilje

Kazniti odgovorne za policijsko nasilje

Povodom posljednjeg slučaja policijske torture u Novom Pazaru, danas je u Centrali Stranke demokratske akcije Sandžaka održana Press konferencija, na kojoj je govorio Enis Imamović, narodni poslanik SDA Sandžaka.

Izjavu narodnog poslanika Enisa Imamovića prenosimo u cjelosti:

“Obaviješteni smo da su 31. jula policijski službenici PU Novi Pazar fizički napali i više sati maltretirali Editu Radetinac i to na očigled  i njene maloljetne djece. 

Nakon što su je nasilno odvojili od djece, ona je sedam sati provela u pritvoru u kome su joj uskraćena osnovna ljudska prava koja joj po zakonima pripadaju, uključujući i pravo na advokata.

Apsolutno nijedno opravdanje ne može postojati za ovakvo iživljavanje policije nad građanima.

Mi smo zato juče u svojstvu narodnih poslanika SDA Sandžaka uputili poslanička pitanja ministru policije i ministarki pravde povodom ovog slučaja.

Od njih tražimo pojedinačno imena, funkcije i radna mjesta svih radnika MUP-a koji su učestvovali u ovom nasilju, te da nas obavijeste šta su preduzeli protiv svakog od njih poimenično.

Ovakvi policajci su izgubili pravo da kontaktiraju sa građanima.

Imajući u vidu dosadašnje ponašanje policije u Sandžaku, te brojne neriješene zločine u kojima je učestvovala policija Republike Srbije, jasno je zašto je ovaj slučaj veoma uznemirio našu javnost.

Razlog tome leži u činjenici da nijedan pripadnik srpskih oružanih snaga do danas nije odgovorao za zločine počinjene nad Bošnjacima.

Sandžaku trebaju institucije koje pripadaju građanima Sandžaka i kojima narod vjeruje.

Zato, sve dok se zvanično ne usaglasi nacionalna struktura u policiji sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama, Bošnjaci Sandžaka u svim srpskim oružanim snagama vide objektivnu opasnost i prijeteću oružanu silu.

Ukoliko u državnim organima ne bude postojala dobra volja da ovaj slučaj i sve druge slučajeve konačno riješe, mi ćemo kao građani iskoristiti sva raspoloživa demokratska sredstva i put do istine i pravde tražiti u raznim vidovima protesta.

Ovo je naš pokušaj da stvari riješimo u okviru institucija sistema, međutim ukoliko taj sistem nastavi da ignoriše naše zahtjeve, radićemo na tome da napravimo bolji sistem.”

 

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37