Učitavanje sajta

Vijesti

Sandžak hoće sigurnu budućnost

Sandžak hoće sigurnu budućnost

Večeras je u Novom Pazaru održan prvi u nizu protesta pod nazivom „Za sigurnu budućnost“. Mirnom protestnom šetnjom građani su iskazali svoje nezadovoljstvo sa postojećim stanjem u državi.

Na protestu su pročitani ciljevi ovog protesta, koje prenosimo u cjelosti.

„Izlaskom u protesnu šetnju građani Sandžaka daju podršku protestima građana Srbije i njihovim zahtjevima i izražavaju svoju spremnost da zajedno izgradimo državu zasnovanu na vladavini prava i jednakih mogućnosti za sve.

Mi protestujemo protiv tolerantnog odnosa srpskih državnih organa prema zločinima nad Bošnjacima.

Srpska skupština, srpska vlada i srpski predsjednik negiraju zločin genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i masovne zločine nad Bošnjacima Sandžaka, u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i druge zločine čije su žrtve Bošnjaci Sandžaka, čime se kod Bošnjaka stvara objektivan osjećaj nesigurnosti.

Na ovaj način izražavamo protest zbog diskriminacije koja se provodi nad Bošnjacima u Sandžaku pri zapošljavanju u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama sa javnim ovlašćenjima.

Protestujemo zbog neprijateljskog odnosa srpskih državnih organa prema bošnjačkom narodu Sandžaka i njihovim legitimno izabranim predstavnicima izraženog kroz vjerski šovinizam, nacional fašizam i socijal rasizam.

Protestujemo protiv izraženog apsolutizma i diktature u Srbji čime je suspendovana vladavina prava i pravna sigurnost i osnovna ustavna načela pravo na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja.

Protest što još nije riješen status Sandžaka i što Bošnjacima u Srbiji još nije priznato ranije stečeno pravo naroda.

Ovi protesti imaju za cilj sigurnu budućnost život dostojan čovjeka i izgradnju države jednakih mogućnosti za sve“.

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP