Učitavanje sajta

Vijesti

SAMOOPREDJELJENJE – IZBOR BOŠNJAKA I SANDŽAKA

SAMOOPREDJELJENJE – IZBOR BOŠNJAKA I SANDŽAKA

Lista “Samoopredjeljenje” večeras je u prepunoj hali Pendik u Novom Pazaru održala svoj centralni predizborni skup na kom su se obratili kandidati liste, potpredsjednik SDA BiH Edin Mušić te nosilac liste i aktuelni predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin.

Prva se obratila dr. Jasmina Curić, kandidatkinja liste iz Novog Pazara koja je pozvala da se glasa za listu “Samoopredjeljenje” jer Bošnjaci znaju ko je iskreni borac za bošnjačka pitanja te da Bošnjaci znaju ko je njihove sinove zaštitio od rata i ko je sačuvao mir u Sandžaku.

“U ime istine, pozivam vas da glasate za listu Samoopredjeljenje. Poručimo Beogradu - nas niste uspjeli prevariti. Tuđe nećemo, svoje ne damo!” - rekla je Curić.

Skupu se obratio i Muhedin Fijuljanin, jedan od kandidata i predsjednik opštine Skupštine opštine Sjenica koji je rekao da su Bošnjaci autohton, stari narod na prostoru Sandžaka te dodao da Bošnjaci nisu niotkud došli i neće nigdje da odu sa ovih prostora kao i da Bošnjaci imaju  svoju prošlost a žele da imaju i svoju budućnost u Sandžaku.

„Pravo na samoopredjeljenje pripada svima. To je pravo slobodnih građana, to pravo ne pripada robovima. Mi hoćemo da rijesimo svoje nacionalno pitanje. Hoćemo Sandžak kao posebnu historisjku regiju.“ - rekao je Fijuljanin

U svom obraćanju skupu, Esad Džudžo, potpredsjednik BNV i kandidat je rekao da danas Sandžakom korača 17 000 učenika koji slušaju nastavu na bosanskom jeziku. Džudžo je okupljene podsjetio i na rahmetli Šemsudina Kučevića, dugogodišnjeg predsjednika opštine Tutin i istakao da je on Bošnjake naučio kako se pobjeđuje.

„Mi 4. Novembra moramo da pobjedimo, ne zbog nas već zbog 17 000 djece koji će nositi našu kulturu, naš identitet.“ - rekao je Džudžo

Na večerašnjem skupu govorio je i Enis Imamović, narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije koji je pozvao da Bošnjaci podrže listu „Samoopredjeljenje“ na predstojećim izborima za BNV.

„Ovo je jedina lista koja nije odustala od traženja pravde za žrtve zločina u Sjeverinu, Kukuroviću i Štrpcima. Lista Samoopredjeljenje znači da su Bošnjaci narod, a Sandzžak je autonomija.“ - istakao je Imamović.

Ahmedin Škrijelj, kandidat liste i generalni sekretar SDA Sandžak je u svom govoru predstavio programske ciljeve liste i naglasio da su ovo najznačajniji izbori jer Bošnjaci ispred sebe imaju samo dva puta, put slobode i put ropstva.

„Mi nikada nismo niti ćemo koristiti nasilje za ostvarivanje političkih ciljeva. Mi poštujemo druge koliko će oni poštovati nas. Mi nikad svoju sreću, nismo gradili na tuđoj nesreći.“ - rekao je Škrijelj.

Kao gost na skupu, obratio se i Edin Mušić, potpredsjednik SDA BiH i predsjedavajući predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koji je pozvao Bošnjake Sandžaka da izađu na izbore i daju podršku listi „Samoopredjeljenje“.

Nosilac liste, dr. Sulejman Ugljanin je na skupu rekao da u nedjelju 4. novembra Bošnjaci biraju svoju bošnjačku narodnu skupštinu, Bošnjačko nacionalno vijeće koje se bira pod istim uslovima kao i Skupština Srbije.

„U nedjelju nema pobjeđenih i poraženih. Pozovite sve Bošnjake. Recite im da ova lista “Samoopredjeljenje” i riječ samoopredjeljenje znači da se bošnjačkom narodu vrati ranije stečeno pravo naroda, samoopredjeljenje znači i da se prizna autonomija Sandžaka koju smo izglasali na referendumu 1991. god.“ - rekao je Ugljanin

„Pozivam sve Bošnjake da glasaju za samoopredjeljenje i da zajedno svi pobijedimo svoju bijedu, nerazvijenost  i da zajedno ostvarimo svoja prava.“ - istakao je Ugljanin.

„Sve ovo što radimo, ne radimo zbog nas već zbog ovih mladih ljudi ovdje. Mi koji smo na izbornim listama, mi ćemo biti i proći. Ovo radimo za ove mlade ljude, i za njihovu djecu i za one koje nisu još rođeni. Pozivam sve Bošnjake da ujedine svoje glasove, da izađu na izbore i da pokažu svijetu da Bošnjaci hoće samoopredjeljenje.“ - rekao je Ugljanin pred prepunom halom Pendik.

Večerašnji skup je obogaćen i muzičkim programom bosansko-hercegovačkog muzičara Armina Muzaferije koji je izveo par pjesama iz reportara bošnjačke izvorne muzike.

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP