Učitavanje sajta

Vijesti

KAŽNJAVANJE ODGOVORNIH ZA ZLOČINE NAD BOŠNJACIMA JE DUG DRŽAVE PREMA ŽRTVAMA

KAŽNJAVANJE ODGOVORNIH ZA ZLOČINE NAD BOŠNJACIMA JE DUG DRŽAVE PREMA ŽRTVAMA

U prostorijama Centralnog izbornog štaba liste „Samoopredjeljenje“ danas je održana konferencija za novinare na kojoj se obratio Salih Hot, kandidat sa liste.

Program izborne liste „Samoopredjeljenje“ predstavlja rješenje na ključne statusne, nacionalne i političke probleme probleme te odgovor na potrebe bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji.

Jedan od programskih ciljeva jeste i rasvijetljavanje i procesuiranje svih ratnih i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku u periodu od 1990. do 2000. godine i kažnjavanje odgovornih.

Bošnjaci Sandžaka žive u državi Srbiji koja je pravosnažnim presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala proglašena krivom za zločin genocida i druge zločine izvršene nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku.

Bošnjaci Sandžaka, u periodu od 1990. do 2000. godine su preživjeli organizovani državni teror od strane režima Slobodana Miloševića.

Zločini u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima, otmice, ubistva, montirani-politički procesi, vojno-policijska tortura kroz koju je prošlo 17.500 Bošnjaka, kao i drugi zločini koji su počinjeni nad Bošnjacima, do danas nisu rasvijetljeni niti su odgovorni za njih kažnjeni.

Srpska vojska, policija i druge službe bezbjednosti izvršili su najsvirepije i najteže zločine nad Bošnjacima Sandžaka za koje do danas niko nije odgovarao niti su ti zločini rasvijetljeni.

Potrebno je donijeti nov zakon o lustraciji kojim bi se obuhvatili i procesuirali svi pripadnici državnih organa koju su učestvovali u planiranju, organiziranju i sprovođenju zločina i drugih oblika nasilja nad pripadnicima bošnjačkog naroda u Sandžaku, tokom 90-tih godina 20. vijeka.

Iz tih razloga, dok se ti zločini ne rasvijetle i počinioci kazne Bošnjaci Sandžaka srpsku vojsku, policiju i druge službe bezbjednosti, sa punim pravom, doživljavaju, kao prijeteću oružanu silu i objektivnu opasnost po život.

Svi ovi zahjtevi su sadržani u zahtjevima Bošnjačkog nacionalnog vijeća za reviziju Akcionog plana za manjinske narode u okviru pregovaračkog poglavlja 23.

Rasvijetljavanje i procesuiranje svih ratnih i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku u periodu od 1990. do 2000. godine i kažnjavanje odgovornih predstavlja dug države prema svm žrtvama. Na kraju, to je i realna potreba bošnjačkog naroda u Sandžaku i Republici Srbijii i zbog toga se i nalazi u programu naše liste.

Ukoliko Srbija želi da uđe u Evropsku uniju i da postane istinska pravna i demokratska država, ona mora da rasvijetli sve zločine koji su se dešavali na prostoru Sandžaka u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i mora odgovorne za te zločine privesti pravdi.

Iskoristio bih ovu priliku i da pozovem Bošnjake u Sandžaku da se upišu u poseban birački spisak. Biračko pravo jedino se može iskoristiti ukoliko ste upisani u birački spisak koji se zatvara sutra, 19. oktobra. 

Na kraju, dragi Bošnjaci pozivam vas da 4. novembra na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće date podršku listi “Samoopredjeljenje – dr. Sulejman Ugljanin” koja se nalazi pod rednim brojem 1. i time sebi i svojoj porodici osigurate sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost. 

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP