Učitavanje sajta

Vijesti

SANDŽAČKA ŽENA POSTAJE AKTIVNI PRIPADNIK ZAJEDNICE

SANDŽAČKA ŽENA POSTAJE AKTIVNI PRIPADNIK ZAJEDNICE

Lista „Samoopredjeljenje“ jučer je u Sjenici organizovala petu i poslednju po redu tribinu koja nosi naziv Žena – stub sandžačkog društva”.

Listu „Samoopredjeljenje“ je podržala i bošnjačka parlamentarna stranka, SDA Sandžaka, u ime SDA skupu se obratila Maida Kasumović, predsjednica Organizacije žena SDA Sandžaka - ogranak Sjenica.

„Žena je ključni stub i osnova svake porodice i društva. Žena kao takva mora biti prepoznata kao jedan od bitnih faktora u procesu odlučivanja.“ - rekla je Kasumović.

Na tribini se obratila i Minela Kalender, kandidatkinja sa liste iz Sjenice koja je u svom govoru istakla da je uloga žene u društvu je iznad uloge koju ima muškarac a da razlog tome leži u činjenici da žene, pored svog aktivnog djelovanja na svim poljima, u svojem krilu i odgajaju nove, aktivne članove zajednice.

„Moguće je i da mi, žene Sandžaka, izgradimo Sandžak tako da on postane uzor slobodarskom svijetu. Ali to je moguće samo uz naše aktivno uključivanje i uzimanje one uloge koja nam pripada. To je i ono što tlačiteljski  sistem raznim pritiscima želi da spriječi, ali zahvaljujući tome što sandžačka žena postaje aktivni pripadnik zajednice, oni već uviđaju da im nastojanja postaju minorna“ - rekla je Kalender.

U svom obraćanju prisutnima, nosilac liste, dr. Sulejman Ugljanin je rekao da su žene dale nemjerljv doprinos savremenom nacionalnom pokretu Bošnjaka Sandžaka.   

„Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće koji se održavaju 4. novembra značajni su za rješavanje bošnjačkog nacionalnog pitanja na Balkanu kao i za vraćanje ranije stečenog prava naroda Bošnjacima u Srbiji.“ - istakao je Ugljanin.

„Samo narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. To je pravo da narodi sami uređuju svoj politički status, svoje društveno uređenje i svoj ekonomski i socijalni razvoj.“ - rekao je Ugljanin

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
sda.sandzaka@gmail.com
Imate sugestiju, pitanje?
TOP