Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandzaka, ogranak Novi Pazar: Odlučno protiv kockarnica i kladionica

SDA Sandzaka, ogranak Novi Pazar: Odlučno protiv kockarnica i kladionica

Stranka demokratske akcije Sandžaka, ogranak Novi Pazar pokreće inicijativu za utvrđivanje udaljenosti kockarnica, kladionica od vjerskih objekata, škola i ostalih obrazovnih institucija, kako bi se zaustavila tendencija zavisnosti od kladionica, kockarnica i drugih igara na sreću što dovodi do patološkog problema u našoj zajednici. Sve više je izražena posjećenost tim objektima od strane djece mlađe od 18 godina, iako je zakonom zabranjen pristup, ali se vlasnici kladionica i kockarnica oglušuju o ovaj zakon i ne sprovode propisane obaveze. Zabrinjava činjenica da direktori škola nisu uputili još niti jedan zahtjev Republičkoj poreskoj upravi da izvrši kontrolu po nalogu škola i školske uprave, jer u tom slučaju, ukoliko se utvrdi da je udaljenost manja od 200 m, Zakon propisuje pokretanje prekršajnog postupka i oduzima se dozvola za rad. Isto sljeduje i one koji su vršili katastarska mjerenja na osnovu kojih je izdata dozvola za rad.

Ovim problemom se mora pozabaviti cijela zajednica, školska uprava, gradska uprava, centar za socijalni rad, zdravstvene institucije i drugi, kako bi uputili na štetnost i posljedice zavisnosti od kockanja. Potrebno je što hitnije izvršiti ispitivanje učenika, roditelja, građana o ovom patološkom problemu sa kockanjem i pribjeći svim mjerama prevencije kako djece, učenika, tako i cijele populacije. Ovo postaje veliki socijalni problem u društvu gdje mnogi koriste to kao izgovor da je to "posljednja slamka spasa". Također, zabrinjava i činjenica da je većina kockarnica u Novom Pazaru u vlasništvu građana iz bh. entiteta Republika Srpska, što se dovodi u kontekst da se radi o sistematskom i organizovanom poduhvatu od strane ljudi izvan ovih prostora.

Isto tako, SDA Sandžaka, ogranak Novi Pazar najavljuje ovu inicijativu i na republičkom nivou, gdje će se zatražiti da se zakonom propišu veće ingerencije i ovlaštenja lokalnim samoupravama u vezi kontrole i izdavanja dozvola za rad objektima ove vrste djelatnosti. Na taj način će i gradovi i opštine moći sami da regulišu prevenciju od kockanja, odnosno imati veću nadležnost u sprečavanju uništavanja društva od ovog zla, koje duboko narušava ekonomski, socijalni, kulturni i moralni dignitet cijele zajednice.

Oko ovog društvenog problema bi se trebao postići politički i civilni konsenzus, kako bi se sve društvene grupe okupile zajedno oko istog cilja, u borbi za sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP