https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Bosna - Sandžak : Islamskoj zajednici u Srbiji - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Bosna - Sandžak : Islamskoj zajednici u Srbiji

Bosna - Sandžak : Islamskoj zajednici u Srbiji

Bosna - Sandžak : Islamskoj zajednici u Srbiji

Nedavna izjava predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevluda Dudića o pokretanju inicijative za formiranje muftijstva za Bošnjake u Turskoj sa, kako je naveo, ciljem da se i njima omogući ostvarivanje vjerskih prava u skladu sa njihovim interesima i potrebama izazvala je oštru reakciju među Bošnjacima u Turskoj.

Pismo Uprave Udruženja Bosna Sandžak upućeno Islamskoj zajednici u Srbiji prenosimo u cjelosti.

"U Sarajevu 28.oktobra 2017. godine na održanoj sednici aktuelnog saziva „Sabora Islamske zajednice Bosne i Hercegovine“  kojoj je prisustvovao i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji dr Mevlud Dudić kako prenose mediji bliski Muameru Zukorliću, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji dr Mevlud Dudić u svom izlaganju pokrenuo je inicijativu za formiranje  muftijstva  za Bošnjake u Turskoj sa ciljem da se i njima omogući ostvarivanje vjerskih prava u skladu sa njihovim interesima i potrebama „JER SU SADA VJERSKA PRAVA BOŠNJAKA  U TURSKOJ UGROŽENA“.

Nažalost, primoravate nas Bošnjake koji živimo u Turskoj  da odgovorimo na ovu vašu nespretnu ili zlonamernu izjavu:

Gospodine Dudiću,

Vi kao predsjednik Islamske zajednice u Sandžaku odakle potiču mnogi Bošnjaci koji žive u Turskoj, iznenadili smo se vašom izjavom. Već nekoliko dana pokušavamo da sami sebe ubjedimo, da li ima čovjeka u Sandžaku koji bi pomislio ono što ste vi iznijeli i predložili na sjednici sabora.

Kada pogledamo danas jedan od najvećih problema Islamskog svijeta je među sebična podjela. A ta podjela, na žalost postoji i kod vas u Sandžaku. I pored svih tih podjela ponosni smo na Bošnjake koji žive u Turskoj i šire, koji se ne osvrću na te vaše unutrašnje podjele nego izgrađuju i renoviraju džamije i druge objekte u Sandžaku i u drugim mestima. I drže se hadisa „Kada daje desna ruka da lijeva ne vidi“.

Ova izjava podsjeća nas i na skori pokušaj državnog udara koji je počinio neko krijući se iza vjere i zloupotrebljavajući vjeru. Ali ste i vidjeli kako je taj pokušaj završio i kako su svi Bošnjaci koji žive ovdje bili protiv i oštro osudili taj pokušaj rušenja  demokratskog poretka u ovoj zemlji.

Baš kada je naša zemlja napadnuta  sa nekoliko terorističkih grupa i kada eksploatatori i kolonizatori vrše pritisak, postavljaju embargo svake vrste ,ovakva izjava jednog predvodnika Islamske zajednice ne dolikuje i ne može se smatrati prijateljskim nego je već razbojnička i ne može doprineti nikakvom dobru Bošnjacima.

Mi Bošnjaci koji živimo u Turskoj, i oni koji žive u Sandžaku, Bosni i Hercegovini i u celom svijetu dobro znaju da mi u ovoj Zemlji imamo slobodu vjere, pa i druge slobode kojih nikada nismo imali u svojoj postojbini i kojih i danas nema u mnogim dijelovima svijeta.

Ovu izjavu smatramo potezom podvojnosti  i razbijanja, nećemo zaboraviti i nećemo dozvoliti  da nam se neko sa strane miješa u našu Islamsku zajednicu-Dijanet, i u poredak života u NAŠOJ DRŽAVI”

 Udruženje Bosna - Sandžak

Uprava udruženja

Bosna- Sandžak: Islamskoj zajednici u Srbiji

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37