Učitavanje sajta

Vijesti

Alija Izetbegović - Mislilac i državnik

Alija Izetbegović - Mislilac i državnik

Povodom obilježavanja 93 godine od rođenja Alije Izetbegovića, utemeljivača Stranke demokratske akcije i prvog Predsjednika Bosne i Hercegovine, Stranka demokratske akcije Sandžaka je 8. avgusta 2018. godine u Novom Pazaru organizovala izložbu fotografija pod nazivom „Alija Izetbegović - mislilac i državnik".

Na izložbi su prikazane fotografije sa mislima i porukama rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića u različitim periodima svoga života što ga je svrstalo u najznačajnije ličnosti u savremenoj svjetskoj historiji.

Otvarajući izložbu predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i najbliži saradnik predsjednika Alije Izetbegovića dr. Sulejman Ugljanin je važnim istakao hrabrost i veličinu rahmetli Alije Izetbegovića:

„Smatram da je moja najviša privilegija što sam imao priliku da budem blizak saradnik rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića na rješavanju bošnjačkog nacionalnog pitanja. Kao potpredsjednik Stranke demokratske akcije imao sam priliku da o svakom važnom pitanju razgovaram sa njim i čujem njegovo mišljenje i stav“.

Alija Izetbegović je utemeljivač programa i ideologije SDA, stranke koja je u vremenu raspada Jugoslavije jedina imala snagu da stane na čelu Bošnjaka i da Bošnjake, uprkos svim teškoćama, nametnu kao nezaobilazan faktor na Balkanu.

Ostvarenje programa SDA, kojim se SDA Sandžaka i danas vodi, jedini je garant opstanka Bošnjaka na prostoru Balkana.

SDA Sandžaka je ovu izložbu realizovala uz pomoć Muzeja „Alija Izetbegović“ iz Sarajeva.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP