Učitavanje sajta

Vijesti

OBILJEŽEN DAN BOŠNJAKA

OBILJEŽEN DAN BOŠNJAKA

Povodom obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka, sinoć je u Sarajevu održana svečana akademija u organizaciji Vijeća kongresa bosnjackih intelektualaca, MDD Merhamet i BZK Preporod, a pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva  BIH Bakira Izetbegovića.

Svečanoj akademiji prisustvovao je dr. Sulejman Ugljanin, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dok je delegaciju SDA Sandžaka predvodio Šemsudin Kučević, zamjenik predsjednika Stranke.

28. septembra 1993. godine na Bošnjačkom saboru usvojena je Deklaracija o vraćanju povijesnog imena Bošnjacima, a 1994. godine je donesen i zakon u Bosni i Hercegovini kojem je naziv „Musliman“ zamijenjen nazivom Bošnjak.

Delegacija Bošnjaka Sandžaka obišla je Memorijalni centar „Kovači“ i odala poštu Prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću.

U okviru ove posjete delegacija Vijeća je obišla izložbu viševjekovne sufijske tradicije u Bosni, postavljenu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i posjetila Centralu MDD Merhamet u Sarajevu.

Također, predstavnici Vijeća posjetili su i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, instituciju sa kojom Vijeće ima potpisan sporazum o saradnji, i obišli postavku tradicionalnog turskog streličarstva.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP