https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Imamović: Divljanje zvezdinih navijača u Novom Pazaru direktan proizvod Vladine politike prema Bošnjacima - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Imamović: Divljanje zvezdinih navijača u Novom Pazaru direktan proizvod Vladine politike prema ...

Imamović: Divljanje zvezdinih navijača u Novom Pazaru direktan proizvod Vladine politike prema Bošnjacima

Predsjednik Izvršnog odbora SDA Sandžaka i narodni poslanik Enis Imamović održao je danas press konferenciju povodom divljanja tzv. navijača Crvene Zvezde na utakmici sa Novim Pazarom, koja je odigrana u utorak 22. marta.

Obraćanje prenosimo u cjelosti:

“Kao parlamentarna stranka koja u Skupštini Srbije već 26 godina zastupa i štiti interese Bošnjaka, bori se za razvoj demokratije i evropskih vrijednosti u našoj zemlji, najoštrije osuđujemo jučerašnje divljanje huligana iz Beograda koji su u Novom Pazaru iznova, direktno prijetili Bošnjacima, pozivali na njihovo ubijanje, veličajući genocid u Srebrenici i to sve pod zaštitom policije, žandarmerije i tajnih službi Srbije.

Isticanje simbola fašističkog četničkog pokreta, ratnih zločinaca, veličanje Ratka Mladića su samo neki od bolesnih pokušaja da se zastraši Bošnjački narod u Srbiji.

Zabrinjavajuće je i to što su svi, ali bukvalno svi, još jednom ostali gluhi i nijemi na skandiranje prijetećih parola “Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice”, gdje se otvoreno širi vjerska i nacionalna mržnja, poziva na ubijanje i sprovođenje genocida nad Bošnjacima, građanima ove države.

Ćutali su kada su takve poruke dolazile iz Republike Srpske, ćutali su kada su dolazile iz drugih gradova u našoj zemlji, danas su te parole došle do Novog Pazara, a država, policija, tužilaštvo, gradska uprava, uprava kluba, fudbalski savez, pa i mediji i dalje ćute i gledaju u stranu.

Sve ovo se dešava u Srbiji, prvoj i jedinoj zemlji na svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde proglašena krivom jer nije učinila sve da spriječi genocid, onaj koji je nad Bošnjacima počinjen u Srebrenici i zato što nije pohapsila i kaznila počinioce.

Ovaj jučerašnji slučaj je direktan proizvod vladine politike prema Bošnjacima koja u svoje najveće diplomatske uspjehe ubraja zaustavljanje usvajanja rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN-A.

Odbijanje Vlade da u Akcioni plan uvrsti rješavanje zločina nad Bošnjacima iz devedesetih, jasna je poruka svim srpskim ekstremistima da onaj koji počini zločin protiv Bošnjaka ne samo da neće biti kažnjen, nego će bit ii nagrađen.

Ovo je samo još jedan u nizu dokaza zašto je važno da baš u Skupštini Srbije bude usvojena rezolucija o Genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i zašto je važno da se baš u školama u Srbiji uvedu lekcije izvučene iz prošlih genocida kako se tako nešto nikome i nigdje više ne desi i ne ponovi.

Divljački scenario pod pokroviteljstvom države predstavlja samo još jedan talas organizovanog nasilja, zastrašivanja i prijetnji prema Bošnjacima, koji je dobio zaštitu, podršku i saglasnost i podršku policije, suda i tužilaštva, SDP-a Rasima Ljajića, uprave fudbalskog kluba, fudbalskog saveza, medija i td.

Dokle će država ćutati na ovakve prijetnje Bošnjačkom narodu i negirati ih preko svojih privatnih Bošnjaka?

SDA Sandžaka će podnijeti krivične prijave protiv svih odgovornih zato što nisu spriječili širenje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, otvoreno pozivali na ubijanje i sprovođenje još jednog genocida nad Bošnjacima u Sandžaku.

Borićemo se da izgradimo državu koja će poštovati svoj ustav i zakone i koja će spriječavati i kažnjavati ovakve slučajeve, a ne kao sada prećutno odobravati.

SDA Sandžaka će tražiti od Bošnjačkog nacionalnog vijeća da sazove hitnu sjednicu Senata Vijeća i razmatra ove okolnosti u kojima žive Bošnjaci, jer pod ovakvim uslovima u Srbiji Bošnjacima nema opstanka.

Pozivamo Evropsku uniju da prema prijedlogu Hrvatske ne usvoji Akcioni plan za manjine dok se u njega ne ugrade prijedlozi legitimnih predstavnika Bošnjaka i drugih manjina”, zaključio je Imamović.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP