Učitavanje sajta

Vijesti

Dr. Ugljanin i Davenport o akcionom planu za poglavlje 23

Dr. Ugljanin i Davenport o akcionom planu za poglavlje 23

Predsjednik dr. Sulejman Ugljanin i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Nj.E. Majkl Davenport zvanično su se sastali danas u sjedištu Delegacije u Beogradu i razgovarali na temu izrade Akcionog plana za manjine u okviru poglavlja 23.

Predsjednik je na današnjem sastanku upoznao šefa Delegacije EU sa nepravilnostima koje su obilježile izradu tog plana naglasivši da zvanični zahtjevi, prijedlozi, primjedbe i komentari legitimnih predstavnika Bošnjaka u Radnoj grupi nisu uvršteni u Akcioni plan, te da je to razlog zbog kojeg je predstavnik BNV-a 23. novembra 2015. napustio rad u Radnoj grupi.

S tim u vezi, predsjednik BNV-a je podvukao stav Vijeća da prvobitni nacrt Akcionog plana nema potreban legitimitet, a samim tim i ne treba biti usvojen od strane Evropske komisije.

Šef Delegacije EU, gospodin Davenport, je ukazao na važnost uključenja svih zainteresovanih strana u izradu i implementaciju Akcionog plana za manjine.

Predstavnici Delegacije EU istakli su da je tokom daljeg rada na nacrtu Akcionog plana, usljed novopristiglih prijedloga došlo do unapređenja teksta Akcionog plana u koji su kasnije uvršteni i neki od prijedloga manjina.

Predsjednik je naglasio da je cilj Bošnjačkog nacionalnog vijeća da finalni tekst Akcionog plana sadrži precizan program rješavanja problema bošnjačkog naroda u jedanaest oblasti koje pokriva Akcioni plan za manjine u okviru poglavlja 23.

U vezi sa tim, gospodin Davenport je izrazio posebno zadovoljstvo da će BNV učestvovati u radu posebne komisije Koordinacije nacionalnih savjeta na kojoj će biti analiziran novi tekst prijedloga Akcionog plana.

Delegaciju BNV-a koju predvodi predsjednik dr. Sulejman Ugljanin činili su potpredsjednici Vijeća Vasvija Gusinac i Muhedin Fijuljanin.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP