https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Sandžak kao dio budućeg Evropskog prekograničnog turističkog regiona - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Sandžak kao dio budućeg Evropskog prekograničnog turističkog regiona

Sandžak kao dio budućeg Evropskog prekograničnog turističkog regiona

Predstavnici vlada, parlamenata i općina iz pet zemalja Zapadnog Balkana uz podršku predstavnika Evropskog parlamenta su u Mariboru, 3. i 4. septembra, potpisali memorandum o suradnji u oblasti turizma i prekogranične saradnje. Cilj je definisanje strategije za razvoj turizma i definisati turističku ponuda prekogranične regije koja obuhvata dijelove Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Srbije, i na taj način pokušati privući turiste i obezbjediti sredstva za razvoj turističke infrastrukture zemalja Balkanske regije.

Poslanica Evropskog parlamenta gospođa Tanja Fajon je dala punu podršku ovom projektu razvoja Zapadnog Balkana, a podrška ovom vidu saradnje je došla i od Evropske komisije.

Predsjednik manjinske poslaničke grupe „SDA Sandžaka-PDD“ dr. Sulejman Ugljanin je ovom prilikom istakao da ovaj vid povezivanja predstavlja novinu za Balkan da su se oko zajedničke ideje sakupili predstavnici iz 5 balkanskih država koji imaju jedan zajednički cilj da uspostave sigurnost, saradnju i da poboljšaju životni standard svojih građana.

„Ovakvim projektima se omogućava evropska sigurnost i pospješuje zajednički put naših zemalja ka Evropskoj uniji. Ovdje su se sastali predstavnici zemalja kojima je jedini zajednički imenitelj da su svi iz nerazvijenih regija u zemljama iz kojih dolaze i da sve te zemlje žele da postanu dio Evropske unije.

"Zajednički projekat na razvoju turizma, definiranje turističke ponude regiona i naša nerazvijenost su zajednički imenitelj koji želimo da iskoristimo i da ponudimo evropskim turistima kao ono što nemogu da nađu u svojim zemljama, to je jedan biodiverzitet i priroda netaknute ljepote.", naglasio je Ugljanin. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP