https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Dazdarević: Poboljšati putnu infrastrukturu u Sandžaku i vratiti Tutinu sudove i tužilaštvo - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Dazdarević: Poboljšati putnu infrastrukturu u Sandžaku i vratiti Tutinu sudove i tužilaštvo

Dazdarević: Poboljšati putnu infrastrukturu u Sandžaku i vratiti Tutinu sudove i tužilaštvo

Narodna poslanica SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Sabina Dazdarević uputila je pitanje ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović i ministru pravde Nikoli Selakoviću.

Obraćanje narodne poslanice Sabine Dazdarević prenosimo u cjelosti:

"Poštovana predsjednice Skupštine, dame i gospodo narodni poslanici,

Svoje prvo pitanje upućujem Ministarki gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gospodji Zorani Mihajlović, a vezano je za regionalne putne pravce Tutin – Pazarište - Novi Pazar, Novi Pazar – Sjenica i Tutin – Vuča – granica sa Crnom Gorom.

Regionalni put Tutin – Novi Pazar je zasigurno jedan od najlošijih na teritoriji čitave republike. Napravljen je 60-ih godina prošlog vijeka i od tada na ovom putnom pravcu nije radjeno ništa na poboljšanju stanja kolovoza i elemenata puta. Na ovoj deonici je evidentirano više od 20 klizišta od kojih je samo nekoliko sanirano, on je u veoma lošem stanju i predstavlja veliku opasnost za odvijanje saobraćaja. Ovaj put svakodnevno koristi više od 1000 stanovnika Tutina, prije svega učenika i studenata, kao i zaposlenih kako bi stigli do svojih škola, fakulteta ili radnih mjesta.

Što se tiče drugog putnog pravca, Tutin – Vuča, on predstavlja vezu sa susednom nam državom Crnom Gorom i na njemu se nalazi granični prelaz Vuča. Potpuno je neshvatljivo da na teritoriji jedne države može da postoji medjudržavni put koji je makadamski, a to je upravo slučaj sa ovim putnim pravcem. Za razliku od nas, deonica ovog puta koja se nalazi na strani Crne Gore je asfaltirana i potpuno funkcionalna.

Kada govorimo o ovim putnim pravcima, moram da vas podsjetim da su dvije vlade, Vlada R. Srbije i Vlada R. Turske u pregovorima obezbijedile kredit od strane turske izvozne banke pod izuzetno povoljnim uslovima radi revitalizacije putne infrastrukture u Sandzaku, tačnije za revitalizaciju ovih putnih pravaca.

Putevi čine osnovu razvoja jedne sredine. Kako je preko 50% putne mreže na teritoriji opštine Tutin koji su uglavnom u nadležnosti države, u katastrofalnom stanju, ovaj nerazvijeni i zapostavljeni deo zemlje gubi svaku šansu za razvoj i prelazi u još veći stepen nerazvijenosti i siromaštva.

Moje pitanje Ministarki gradjevinarstva glasi: Zašto još uvijek nije započeta rekonstrukcija i izgradnja ovih putnih pravaca, kada planirate početak radova i kada planirate završetak radova na ovim putevima?

Svoje drugo pitanje upućujem Ministru pravde, gospodinu Nikoli Selakoviću.

Prošlo je više od pet godina od kada su Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava opštini Tutin ukinuti: Osnovni sud, Prekršajni sud i Javno tužilaštvo. Tutin je opština koja ima skoro 40.000 stanovnika, to je opština teritorije od 741 km2, opština koja ima dovoljan broj predmeta za potpuno samostalan rad ovih sudova, Tutin je pogranična opština u kojoj mogu i treba da se rešavaju slučajevi iz člana 308 Zakona o prekršajima, odnosno u slučajevima gde je potrebno voditi takozvani skraćeni postupak, Tutin je opština sa izuzetno lošom putnom infrastrukturom o čemu sam govorila u prvom dijelu ovog izlaganja i gde je ljudima potrebno da predju više od 70 km u jednom pravcu da bi obavili neku potrebu u sudu.

Zakon iz 2010. godine kojim su ukinuti Osnovni sud, Prekršajni sud i Javno tužilaštvo u Tutinu se pokazao izuzetno lošim rešenjem, te iz ovog  razloga pitam gospodina Selakovića: Zašto jedna opština koja je naseljena pretežno Bošnjacima, dakle jednim manjinskim narodom, koja ima sve potrebne preduslove, ne može da ima svoj Osnovni sud, svoj Prekršajni sud i svoje Javno tužilaštvo? Zašto kršite Ustav i zakone R. Srbije kada su u pitanju osnovna prava nacionalnih manjina? Zašto gradjanima i gradjankama Tutina ne vratite sudove i tužilaštvo?

Zahvaljujem!"

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP