Učitavanje sajta

Vijesti

Za sigurnost, jednakost pred zakonom i evropsku budućnost

Za sigurnost, jednakost pred zakonom i evropsku budućnost

Obilježen dan maternjeg jezika protestnim skupom 

Danas je u Novom Pazaru održan protestna šetnja i skup „Za pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom, za evropsku budućnost“. Povod održavanja ovog skupa jeste obilježavanje 21. februara- međunarodnog Dana maternjeg jezika, zato što je maternji jezik najmoćnije sredstvo za očuvanje i razvoj  identiteta i kulturnog nasleđa Bošnjaka u Srbiji.

Cilj ovog skupa je da se skrene pažnja široj javnosti da Republika Srbija  Bošnjacima uskraćuje prava koja im pripadaju po Ustavu i zakonima i međunarodnim sporazumimima na koje se Republika Srbija obavezala.

Današnjim skupom, Bošnjaci Sandžaka su  iskazali svoj protest zbog kršenja prava na obrazovanje na maternjem jeziku i drugih individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka u Srbiji.

Bošnjaci su ovim protestom skrenuli pažnju na težak i neodrživ položaj Bošnjaka u Srbiji i na probleme sa kojima se susreću svakodnevno a koje državni organi nemaju volje da riješe.

Skupu se prvi obratio potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Muhedin Fijuljanin, koji je u svom govoru podsjetio da je na inicijativu tadašnjeg bošnjačkog ministra u Vladi,  Vlada Srbije 1. novembra 2013. godine usvojila Izvještaj sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji, i da su te mjere još uvek na snazi ali se u praksi ne primenjuju. On je istakao da Vlada Republike Srbije grubo krši prava Bošnjaka koja su im garantovana Ustavom i zakonima, kao što je pravo na obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma.

„Potpuno  ostvarivanje  i zaštita  prava Bošnjaka kao nacionalne manjine Republike Srbije daje  jak  doprinos  solidarnosti,  razumijevanju, toleranciji,  dijalogu i vladavini prava”- ističe Fijuljanin.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović je u svom obraćanju istakao da je apsolutna većina Bošnjaka izabrala svoje predstavnike i svojim glasovima rekla da želi da ih predstavlja dr. Sulejman Ugljanin, „Bošnjaci su rekli da hoće Bošnjačko jedinstvo, a neko iz Beograda bi i dalje da nameće svoje privatne Bošnjake, koje narod ne želi“.

Narodni poslanik Imamović je naglasio da su Bošnjaci na izborima za Vijeće još jednom to isto potvrdili. Imamović je rekao: „Isto kao što traže da svi redom poštuju izbornu volju srpskog naroda, trebaju i oni da poštuju izbornu volju Bošnjaka, a ne da se guši tako što će policajcima i tužiocima da naređuju kojejkakvi jastrebovi iz ogranaka nekih fantomskih partija“.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Dr. Sulejman Ugljanin je okupljenim građanima rekao da su Bošnjaci jedini narod na Balkanu koji nije rješio svoje nacionalno pitanje. Predjsednik Ugljanin je u svom obraćanju istakao da Bošnjaci više ne smiju dozvoliti da ih neko maltretira i hapsi iz jedinog razloga što su Bošnjaci i podsjetio da se na vrata i kuće Bošnjaka opet šalje policija kako bi širila strah i paniku. „Ovakvim odnosom prema Bošnjacima Srbija od sebe pravi šovinističku državu koja diskriminiše Bošnjake, zato mi želimo da pomognemo da Srbija preraste u demokratsku državu“, poručivši najvišem državnom vrhu, sudijama i tužiocima da se ne igraju sa tim jer će kad tad polagati račune. Dr Ugljanin je takodje upoznao javnost da su sve manjine u Srbiji kao i opozicione demokratske partije zajedno podnijele zahtjev za smjenu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Dr. Ugljanin je rekao da Bošnjaci moraju da se vode parolom „Svi za jednog – jedan za sve“ i da samo ujedinjeni Bošnjaci mogu riješiti sve nagomilane probleme i postati dobar partner državi na njenom evropskom putu. „Izgradnja demokratskog društva i punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji je naš konačni cilj“-rekao je Ugljanin.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP