Učitavanje sajta

Vijesti

DRŽAVNOM VRHU SMETA BOŠNJAČKO JEDINSTVO

DRŽAVNOM VRHU SMETA BOŠNJAČKO JEDINSTVO

Danas je u Novom Pazaru održana sjednica Predsjedništva SDA Sandžaka na kojoj je razmatrana trenutna politička situacija u Sandžaku i Srbiji, u svjetlu posljednjih prijetnji koje su Bošnjacima uputili najviši državni funkcioneri.

U toku trajanja sjednice Predsjedništva, novinarima obratio potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik, Enis Imamović.

Izjavu potpredsjednika Imamovića, prenosimo u cjelosti:

„Sazvali smo ovu konferenciju za medije povodom, izjava najviših državnih funkcionera, srpskog Premijera Vučića, MVP Dačića i MUP-a Nebojše Stefanovića u kojima su, ničim izazvani, uputili prijetnje Bošnjacima Sandžaka, koristili govor mržnje  i širenja atmosfere straha u vrijeme izborne kampanje za izbor BNV-a.

Mi smo započeli aktivnosti na stvaranju pozitivne kampanje za postizanje bošnjačkog jedinstva i pozitivne klime za održavanje izbora za BNV.

Skupove sa kulturno-zabavnim programom, za upis Bošnjaka u Bošnjački birački spisak, održali smo u gradovima Sandžaka i to, u Novom Pazaru u nedjelju 21. septembra, a u Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši u ponedjeljak 22. septembra;

U Srijedu 24. septembra učestvovali smo na medjunarodnoj konferenciji u beogradskom hotelu Moskva sa temom „problemi pristupanja Srbije Evropskoj Uniji, a u četvrtak 25. skup, odnosno konferencija posvećena izborima za BNV.

Međutim, u srijedu naveče, Dačić iz Nju Jorka, ničim izazvan, uputio je prijeteću poruku Bošnjacima Sandžaka, koju je u oštrijem tonu ponovio premijer Vučić 25. septembra na press konferenciji u Vladu, i ministar policije Stefanović u petak 26. septembra.

Obzirom na prijetnje koje su Bošnjacima uputili, srpski premijer i srpski ministri vanjskih i unutrašnjih poslova u ime, kako kažu svog naroda, sa jasno naglašenom asocijacijom na Republiku Srpsku, pominjući 61 opštinu i dva grada, koja je da podsjetimo, nastala na teritorijama gdje je izvršen genocid i etničko čišćenje nad Bošnjacima, kao i tri sandžačke opštine u kojima je vršen državni teror i progon Bošnjaka Sandžaka sa velikim brojem nestalih, ubijenih i masovno otetih Bošnjaka, te etničkim čišćenjem čitavih naselja.

Do danas država nije ništa uradila da otkrije počinioce i nalogodavce ovih zločina nad Bošnjacima.

Današnji srpski premijer i njegov zamjenik su u to vrijeme bili u vrhu vlasti i vrhu  SPS-a i Srpske radikalne stranke, čiji su tada bili visoki funkcioneri.

SDA Sandžaka će kao parlamentarna stranka i legitimni predstavnik Bošnjaka uputiti zahtjev OEBS-u, EU i Savjetu sigurnosti UN-a da preduzmu mjere u cilju zaštite Bošnjaka u Srbiji,“ zaključio je Imamović, koji je vraćajući se na sjednicu Predsjedništva SDA Sandžaka najavio da će nastavak konferencije, uključujući i odgovore na pitanja novinara,preuzeti Predsjednik Dr. Sulejman Ugljanin.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Ugljanin je istakao da je njegov cilj, ali i cilj čitave stranke, da „neutrališe uticaj negativne energije, prijetnje i zastrašivanja koja dolaze od najviših državnih funkcionera i to baš u vrijeme kampanje za izbore za Bošnjačko Nacionalno Vijeće“.

Dr. Ugljanin je naglasio da će „odlučno nastaviti sa stvaranjem pozitivne političke klime za održavanje izbora“ kao i da će „pojačati aktivnosti na stvaranju bošnjačkog jedinstva“.

Komentarišući najavu državnog vrha da su u Sandžak uputili sve raspoložive bezbjednosne službe, on je pozvao „Biro za koordinaciju službi bezbjednosti da hitno istraži sve činjenice u vezi sa državnim terorom nad Bošnjacima u Sandžaku od 90-tih godina na ovamo“.

Predsjednik je pozvao Biro, da bez odlaganja obavijesti javnost o sudbini ubijenih, masovno otetih, nestalih i prognanih Bošnjaka  Sandžaka, o pretresima i maltretiranjima preko 17.300 bošnjačkih porodica u Sandžaku, što za direktnu posljedicu ima etničko čišćenje i na kraju promijenjenu strukturu sandžačkih opština“, kazao je Dr. Ugljanin.

On je takođe podvukao da od Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti očekuje da obavijesti javnost i o mjerama koje je država preduzela da rasvijetli zločine i obezbijedi adekvatnu satisfakciju za žrtve i njihove porodice.

Dr. Sulejman Ugljanin je pozvao Vladu da sačini program mjera za rješavanje ovih nagomilanih problema u Sandžaku, da definiše rokove, te lice koje će voditi program kao i izvor i iznos finansiranja tog programa.

On je posebno naglasio da „ukoliko država i njeni najviši funkcioneri prihvate naš prijedlog, za ovakvim rješavanjem problema, u nama će imati aktivnog partnera“ i pozvao premijera Vučića da „sandžačke probleme i probleme Bošnjaka rješava sa legitimno izabranim političkim predstavnicima, a ne sa nekim svojim ličnim prijateljima“ zaključio je Predsjednik SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP