https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Ugljanin:Tražimo program rješavanja manjinskih pitanja - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Ugljanin:Tražimo program rješavanja manjinskih pitanja

Ugljanin:Tražimo program rješavanja manjinskih pitanja

“Država nije ništa uradila na rešavanju manjinskih pitanja i umesto toga najviši državni funkcioneri premijer Vučić, ministri Dačić i Stefanović šalju arogatne izjave koje se direktno odnose na Bošnjake u Srbiji”, izjavio je danas u Skupštini Srbije Dr Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka i šef poslaničke grupe manjina “SDA Sandžaka-PDD”.

Dr Ugljanin je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je evropski komesar za proširenje Štefan File početkom maja ove godine tražio od Skupštine Srbije da sačini program za rješavanje manjinskih pitanja kojim bi se definisali problemi, rokovi, nosioci programa, kao i iznos i izvor sredstava za rješavanje tih pitanja, ali da do danas ništa po tom pitanju nije uradjeno.

"Imajući u vidu da od 1990-te godine do danas niko u državi nije odgovarao za zločine nad Bošnjacima, niti je riješeno pitanje nestalih i masovnih otmica i masovnog državnog terora od strane vojske i policije i paljenje Bošnjačke mahale na severu Kosova, i ‘prijeteći ton premijera’ izražavam zabrinutost", naglasio je Ugljanin.


Dr Ugljanin je rekao da je posebno zabrinjavajuća izjava premijera Vučića koji je govoreći o Bošnjacima, "dosta drskim tonom podsjetio Bošnjake na Republiku Srpsku koja je nastala etničkim čišćenjem".

Nosilac liste “Za Bošnjačko jedinstvo” na predstojećim izborima za Nacionalni savjet Bošnjaka je podsjetio da je grupa poslanika nedavno putovala u Južni Tirol i da je medju njima bio i poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović, koji je potom izneo prednosti koje Južni Tirol ima.

“To je mala regija, ni koliko Sandžak, a ima budžet od pet milijardi evra. Čitava država Srbija ima sedam ili osam milijardi. Sa tog aspekta je govorio Imamović, da taj princip decentraliczacije može da pomogne ekonomskom boljitku naše zemlje, to je bio taj kontekst“, objasnio je Ugljanin.

Predsjednik Ugljanin je rekao da je o ovim i drugim problemima Bošnjaka u Srbiji govorio na sjednicama Vlade Srbije, ali nije bilo razumevanja za njihovo rješavanje.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP