Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka poziva na skup

SDA Sandžaka poziva na skup

Povodom navršavanja punih 5 godina od oružanog napada na rukovodstvo SDA Sandžaka i članica Koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak, Stranka demokratske akcije Sandžaka izdaje sljedeće

S A O P Š T E NJ E    Z A    J A V N O S T

Prošlo je već punih 5 godina od kada je, 17. januara 2009. godine, izvršen oružani upad neovlašćenih lica u službene prostorije SDA Sandžaka, tada je više puta pokušano ubistvo pucanjem iz većeg broja vatrenog opružja na rukovodstvo i predstavnike organa SDA Sandžaka, na predsjednika Stranke i ministra u Vladi Republike Srbije Dr. Sulejmana Ugljanina, kada je i ranjen Adnan Ganić.

Iako su na licu mjesta bili načelnik SUP-a, predsjednik okružnog suda i okružni tužilac, a istovremeno  sa slučajem je upoznat i tadašnji državni vrh Republike Srbije, ovaj slučaj je ignorisan. Nadlježni organi, do danas, nisu ništa preduzeli da se pokrene istraga, pronađu nalogodavci oružanog upada i procesuiraju direktni izvršioci više teških ubistava u pokušaju u službenim prostorijama SDA Sandžaka i koalicionih partnera “Bošnjačke liste za evropski Sandžak”.

Ovaj slučaj pokazuje da je vladavina prava u Sandžaku ozbiljno ugrožena i SDA Sandžaka neće čekati da se dogodi ubistvo za koje će, kao u slučaju novinara Slavka Ćuruvije, trebati 15 godina da bude rasvijetljeno.

Pozivamo članove, simpatizere i sve građane kojima je stalo do vladavine prava i evropskih integracija, da prisustvuju skupu i da zajedno skrenemo pažnju na potrebu za hitno preduzimanje neophodnih mjera i koraka za uspostavljanje vladavine prava u Sandžaku i Srbiji što je jedan od glavnih uslova za ulazak Srbije u Evropsku Uniju.

Skup će se održatiti u Novom Pazaru u petak, 17. Januara 2014. godine u 14:30h ispred “Sebilja” u centru grada. Istog dana, u Novom Pazaru će zasjedati Glavni odbor SDA Sandžaka koji će razmatrati pitanje obilježavanja 5 godina od neovlašćenog upada naoružanih lica u službene prostorije Stranke, položaj Bošnjaka u Republici Srbiji, njihove lične, imovinske i pravne sigurnosti, uključujući i pitanje stepena realizacije Koalicionog sporazuma o ulasku SDA Sandžaka u Vladu Republike Srbije.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP