Učitavanje sajta

Vijesti

Pravo na korišćenje jezika i pisama nacionalnih manjina

Pravo na korišćenje jezika i pisama nacionalnih manjina

Pravo na korišćenje jezika i pisama nacionalnih manjina

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, dr. Sulejman Ugljanin pozvao je nadležne organe da reše problem izdavanja ličnih dokumenata na jeziku nacionalnih manjina koje je utvrđeno pravnim poretkom Republike Srbije.

“U svojstvu ministra u Vladi Republike Srbije i legitimnog predstavnika Bošnjaka, zahtevam, pre svega od Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde i državne uprave da daju pisane instrukcije nadležnim organima u Republici Srbiji koji izdaju lična dokumenta, kako bi se na taj način omogućilo nacionalnim manjinama da ostvaruju svoja prava koja su im zagarantovana Ustavom i zakonima. Posebno skrećem pažnju na diskriminaciju koju čine službe MUP-a i lokalnih samouprava koja izdaju lična dokumenta Bošnjacima u Sandžačkim opštinama“ - rekao je predsjednik Ugljanin i dodao da se ovim pitanjem bavio i Zaštitnik građana koji i ranije ukazivao na ovaj problem. Takođe, predsjednik Ugljanin je naglasio da upotreba termina srpsko državljanstvo nije u skladu sa propisima Republike Srbije, te u tom smislu takav termin asocira na nacionalnu pripadnost, a ne na pripadnost određenoj državi.

U skladu sa Ustavom Republike Srbije zagarantovano je da se štite prava nacionalnih manjina i garantuje njihova posebna zaštita radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta, garantuje se pravo na očuvanje posebnosti i pravo nacionalnim manjinama na korišćenje svog jezika i pisma. Zakonom o ličnoj karti, Zakonom o putnim ispravama, kao i Zakonom o službenoj upotrebi jezika propisano je da pripdnici nacionalne manjine imaju pravo da se koriste svojim jezikom, pismom i pravopisom.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP