https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Imamović: Ulaganje u Sandžak bez kompromisa i izgovora - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Imamović: Ulaganje u Sandžak bez kompromisa i izgovora

Imamović: Ulaganje u Sandžak bez kompromisa i izgovora

Potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik Enis Imamović govorio je juče na zasedanju Narodne skupštine o neophodnosti ulaganja u Sandžak. Imamović je tražio da se u budžetu Srbije za narednu godinu izdvoji više sredstava za nerazvijena područja.

Obraćanje potpredsjednika Enisa Imamovića prenosimo u cjelosti:

"Poštovani predsjedniče, poštovani gospodine ministre, kolege i koleginice narodni poslanici,

čitanjem prijedloga Budžeta za 2014. godinu možemo vrlo lako zaključiti i naslutiti u kakvom stanju se nalaze javne finansije, a samim tim i čitava država.

Sa aspekta stranke koja je legitimni predstavnik Bošnjaka u ovom Parlamentu i Vladi, i kojaje dobila zaduženje da se bavi održivim razvojem nedovoljno razvijenih područja u ovom Prijedlogu Budžeta možemo da konstatujemo nekoliko manjkavosti.

I ovaj prijedlog Budžeta se u određenoj mjeri naslanja na šablon prošlog, isto kao što se prošli na pretprošli i tako redom. Istini za volju, ovaj prijedlog je u dobroj mjeri i znatno realističniji nego prethodni.

Naš stav je, medjutim, da mi moramo promijeniti način na koji se izradjuje prijedlog budžeta, a zatim i promijeniti politiku prema nerazvijenima.

Da bi prevazišli ove šablonske greške prema nerazvijenima, Stranka demokratske akcije Sandžaka predlaže formiranje fonda za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, koji bi nastao spajanjem dva fonda bivše Jugoslavije. O tome smo govorili na konsultacijama sa ministrom finansija i složili smo se da je to problem i da je ovo jedan od efikasnijih načina da se isprave ove greške.

Gledajući iz tog ugla i na osnovu sredstava koje se odvajaju za održivi razvoj nedovoljno razvijenih i devastiranih područja smatramo da državna razvojna politika, ide u dobrom pravcu ali jako sporo i vrlo neodlučno.

Shodno ovome postavlja se pitanje koliko smo mi zapravo donijeli promjena koje smo obećali građanima.

Svi mi dolazimo iz nekih stranaka i u svojim predizbornim kampanjama često obilazimo ova nerazvijena mjesta,objećavajući veća ulaganja, programe za bolje uslove života, vaća ulaganja, veći broj radnih mjesta i td.

Medjutim, nakon konstituisanja vlasti, tamo ste mogli ste vidjeti samo jednog člana Vlade, ministra Ugljanina, koji pokušava da uradi nesto sa onih 497 dinara po glavi stanovnika koje važeći Budžet predviđa. Ili prevedeno u procente, 0,04% Budžeta za njihov održivi razvoj. Ništa bolje nije bilo ni u prethodnom mandatu.

Ovaj Prijedlog budžeta odvaja čak i manje, 409 dinara po glavi stanovnika, što je manje od 4 eura za održivi razvoj za čitavu ovu godinu. Zbog ovih činjenica neophodno je osnivanje fonda za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i time se zaista stiču uslovi da poslanici SDA Sandžaka podrže ovaj prijedlog budžeta.

Mi moramo biti svjesni činjenice da u ovih 46 gradova i opština živi oko miliona građana Srbije i zbog budućnosti tako velikog broja građana moramo naći način da se povećaju sredstva namijenjena podizanju stepena održivog razvoja. Zato smo uostalom i osnovali Vladinu Kancelariju za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Neki će reći da je u vrijeme krize to normalno i da je svim ministarstvima umanjen budžet, medjutim, mi ovdje ne govorimo ovdje o ministarstvima, govorimo o građanima i zadatku države da od socijalnih slučajeva napravi poreske obveznike, koji neće biti na teret budžetu.

Govoreći o neadekvatnom odnosu prema nerazvijenima, posebno želim da spomenem kraj iz koga dolazim. U Sandžaku je procenat nezapošljenih dvostruko veći od republičkog prosjeka, tamo ne postoji željeznica, gas, autoput, aerodrom, ne radi nijedna fabrika, a subvencije za zapošljavanje taj kraj zaobilazile u širokom luku. Ono što radi je isključivo privatni sektor, koji je jako i snažno pogođen krizom.

Sa ovolikim razlikama u razvijenosti nemamo gdje pred EU, ako planiramo da do 2020. udjemo u uniju, za ovaj ogroman posao imamo jako malo vremena. Ako zelimo da za 6 godina smanjimo razliku izmjeđu Beograda i Tutina, Crne Trave, Nove Varoši, Plandišta, Priboja, danas mnogo kasnimo.

I završavam sa ovim, građani u Sandžaku, ali i ostalim nerazvijenim opštinama širom Srbije, njih milion, moraju dobiti šansu za razvoj i oko toga ne smije biti kompromisa i izgovora. "

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP