Učitavanje sajta

Vijesti

Prijepolje: Obilježena odluka o bosanskom jeziku

Prijepolje: Obilježena odluka o bosanskom jeziku

SDA Sandžaka, ogranak u Prijepolju je u subotu organizovala svečani prijem povodom usvajanja uredbe Vlade Republike Srbije o pravima Bošnjaka i upotrebi bosanskog jezika u školama kao maternjeg jezika Bošnjaka na cijeloj teritoriji Srbije.

Prijemu su prisustvovali funkcioneri Stranke, profesori bosanskog jezika, direktori škola i mnogobrojni članovi koji su svojim prisustvom uveličali ovaj istorijski događaj za sve Bošnjake.

“Cilj Stranke demokratske akcije Sandžaka je ostvaren istakao je u svom obraćanju Bajro Begić, potpredsjednik Stranke.

SDA Sandžaka je od osnivanja za svoj cilj stavila borbu za ostvarivanje prava Bošnjaka, unapređenje tih prava i riješavanje statusa Sandžaka.

Vlada Srbije poslala je jasnu poruku svim građanima, posebno Bošnjacima da će obezbjediti njihovo socijalno uključivanje posebno u oblast obrazovanja u skladu sa Ustavom, zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Mi smo što se tiče zakonske regulative, još odavno imali pravo obrazovanja na maternjem jeziku, ali je najteže bilo realizovati to pravo sa papira. Sada smo to konačno uspjeli zahvaljujući prije svega i isključivo SDA Sandžaka i njenom predsjedniku dr Sulejmanu Ugljaninu, a na nama je odgovornost da ovaj postupak realizujemo do kraja”, zaključuje potpredsjednik Stranke.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP