https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Nerazvijenima za poljoprivredu 130 miliona - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Nerazvijenima za poljoprivredu 130 miliona

Nerazvijenima za poljoprivredu 130 miliona

U posljednjih devet dana, 761 domaćinstvo u nerazvijenim opštinama dobilo je poljoprivrednu mehanizaciju vrijednu ukupno 130 miliona dinara od kojih je 100 miliona obezbijedila Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, a ostalo krajnji korisnici svojim sredstvima.

Kancelarija, kojom rukovodi ministar u Vladi Republike Srbije i predsjednik SDA Sandžaka, dr Sulejman Ugljanin, raspisala je u aprilu, treću godinu zaredom, javni konkurs za dodjelu sredstava za realizaciju Programa podrške održivog razvoja poljoprivrede i sela u jedinicama lokalne samouprave jugozapadne Srbije: Priboju, Ivanjici, Novoj Varoši, Prijepolju, Sjenici, Raškoj, Novom Pazaru i Tutinu.

Opšti uslovi su bili da se projekti odnose na područje obuhvaćeno Programom, da su poljoprivredna gazdinstva registrovana najkasnije u 2012 ., da do sada nisu koristili sredstva koja svojim programima dodjeljuje Kancelarija, kao i da su dostavili traženu dokumentaciju i projekte.

Od ukupno 2.830 pristiglih prijava, konkursna komisija je sredstva dodijelila  761 domaćinstvu u osam opština. Mehanizacija,koju je obezbijedilo 27 dobavljača najvećim delom domaćih, uključuje plastenike, aparate za mužu, motokultivatore, sisteme za navodnjavanje, prskalice za navodnjavanje, opremu za pčele, čobanice, kao i druge radne i priključne mašine.

Posle tri godine, opšta je ocjena da ovaj Program daje dobre rezultate, poboljšava produktivnost i uslove rada, što je jasno iz želje poljoprivrednika da u realizaciji učestvuju i svojim sredstvima. Osim toga, Program prati strateško opredeljenje Vlade Srbije za pospješivanje poljoprivredne proizvodnje.

U vrijeme realizacije Programa, iz opštine Ivanjica, koja je samo godinu dana bila svrstana među najnerazvijenije, potekla je inicijativa da se preispitaju kriterijumi za ocjenu stepena nerazvijenosti i da se period procene prodrži na pet, umesto jedne godine, kako je sada. Kancelarija će podržati ovu incijativu, s obzirom da je zaista teško izvodljivo da se razvojni  programi planiraju i realizuju za godinu dana.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37