Učitavanje sajta

Vijesti

Usvojite Rezoluciju i zaustavite veličanje ratnih zločinaca ( Video)

Usvojite Rezoluciju i zaustavite veličanje ratnih zločinaca ( Video)

Narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Mirsad Hodžić je na današnjoj sjednici tražio da se u Dnevni red stavi Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Obraćanje poslanika Hodžića prenosimo u cjelosti:

"Poštovani.

Genocid u Srebrenici je ratni zločin izvršen u julu 1995. godine. Genocid se sastoji od masovnog progona, silovanja i ubijanja bošnjačkog naroda, ubijeno je 8372 Bošnjaka samo u Srebrenici.

Genocid je izvršen pod komandom Ratka Mladića. Ovo je najveći masovni progon i zločin na tlu Evrope poslije Drugog svetskog rata.

Prošle sedmice sam čuo u Parlamentu od kolega, koji bez imalo srama kažu Ratko Mladić nije zločinac on je heroj.

Međunarodni sud pravde je rekao svoje, pravosnažno je osuđen za genocid. Ovdje u ovom Parlamentu se negira Međunarodni sud pravde. Kakve se to poruke šalju manjinskim narodima, iz ove Skupštine. Predlažem da se danas stavi na dnevni red Rezolucija o genocidu Srebrenici i time pokaže bar malo poštovanja prema žrtvama. Za rad mira i dobrih odnosa sadašnjih i budućih generacija bošnjačkog i srpskog naroda.

Umesto toga danas u centru Beograda veliča se ovaj ratni zločinac i crtaju mu se murali. I kada cijeli civilizovan svijet osuđuje ovakvo ponašanje, umesto da uklone murale i da pokažu poštovanje prema žrtvama, onaj kojima je Ratko Mladić heroj izgovor traže u neprimjerenom poređenju Aćif efendije i Ratka Mladića. To je samo izgovor za veličanje Ratka Mladića.

Cilj rezolucije o genocidu u Srebrenici jeste da se najstrašnije osudi ali i da se zabrani i svako negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

Aćif efendija je bio narodni poslanik u Skupštini Srba, Hrvata i Slovenaca i narodnoj Skupštini Kraljevine Jugoslavije i načelnik sreza. U Drugom svetskom ratu je organizovao odbranu svih građana Novog Pazara od najezde četnika Draže Mihajlovića koji je izdao proglas svojim jedinicama da očiste Limsku dolinu, preko Peštera i Čakora od nesrpskog življa. Aćif efendija nije išao ni na Rašku, Kraljevo i Beograd, on je branio i odbranio sve građane Novog Pazara. Da nije bilo takvih ljudi i tada bi nam se desila neka Srebrenica.

Ako iskreno želite opet Balkan gde će svi narodi živeti u međusobnom ponašanju i uvažavanju, morate odvojiti zločince od normalnog srpskog naroda. Aćif efendiju je osudio preki sud zbog navodne saradnje sa okupatorima. Pa Aćif efendija nije potpisao kapitulaciju već Vlada Cvetković - Maček. Istovremeno imamo da je ova vlast rehabilitovala Dražu Mihajlovića i ako je pod njegovom komandom pobijeno više hiljada Bošnjaka, Srba i drugih naroda i dižete mu spomenike po Srbiji.

Ako mislite da možete graditi srpski svijet na progonu i proljevanju krvi drugih naroda u 21. vijeku, varate se. U koliko ne uvrstite ovu tačku na dnevni red mi nećemo učestvovati u radu ove sjednice."

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP